پیش نمایش اندروید ۱۲ | چگونه می‌توانیم یک سیستم عامل به بلوغ رسیده را دوباره تازه و جذاب کنیم؟ این سؤالی است که باید از گوگل بپرسیم چرا که این کمپانی دقیقاً این کار را با نسخه ی جدید سیستم عامل خود یعنی اندروید ۱۲ انجام داده است. اندروید ۱۲ که همین چند هفته پیش معرفی شد با بهبودهای فراوان در بخش جلوه های بصری همراه شده است که کاراکتر خوب و جذابی را به این سیستم عامل بخشیده اند. علاوه بر ظاهر جدید و جلوه های بصری رنگارنگ در سرتاسر اینترفیس و منوهای مختلف، باید به بهبودهای بسیار مهم در بخش پرفورمنس و عملکرد سیستم عامل و همچنین بخش امنیت و حفظ حریم شخصی اشاره کنیم. موارد مذکور چیزهایی هستند که در سیستم عامل اندروید ۱۲ به میزان قابل توجهی بهبود یافته اند.

توجه: اکثر ویژگی‌هایی که توسط گوگل معرفی شدند فعلاً در بتای اندروید ۱۲ موجود نیستند و احتمالاً در ماه سپتامبر و در بتاهای نهایی در دسترس خواهند بود. ولی ما در این مطلب به اختصار به این ویژگی‌ها اشاره خواهیم کرد.

پیش نمایش اندروید ۱۲

پیش نمایش اندروید ۱۲ ؛ مهم ترین آپدیت تاریخ اندروید

 

تاریخ عرضه ی اندروید ۱۲

نسخه ی نهایی و کامل اندروید ۱۲ در نیمه ی دوم سال جاری منتشر خواهد شد، اما فعلا یک نسخه ی بتا از این سیستم عامل در دسترس است. در واقع علاقمندان می‌توانند از همین امروز بتای این سیستم عامل را دریافت کنند و به بررسی ویژگی‌های جدید و ظاهر جذابِ اندروید ۱۲ بپردازند. این بتا هم اکنون برای گوشی های سری پیکسل و همچنین برخی از دیوایس های کمپانی هایی نظیر ایسوس، وانپلاس، اوپو، ریلمی، شارپ، TCL، ویوو، شیائومی و ZTE در دسترس است.

گفتنی است که گوگل به طور دقیق بازه های زمانی انتشار نسخه های بتای اندروید ۱۲ را مشخص کرده است. این نسخه های بتا به افزایش پایداری اندروید ۱۲ کمک شایانی خواهند کرد و انتشار آنها در تمام طول تابستان ادامه خواهد داشت و این یعنی در پایان تابستان سال جاری می‌توانیم بالاخره شاهد انتشار نسخه ی نهایی اندروید ۱۲ برای گوشی های سری پیکسل باشیم.

 

برداشت کلی از اندروید ۱۲

پس از مدت کوتاهی که به بررسی اندروید ۱۲ پرداختیم به این نتیجه رسیدیم که فعلاً خیلی زود است که یک تعریف کلی از این سیستم عامل داشته باشیم چرا که اکثر ویژگی‌های اصلی و جدید این سیستم عامل هنوز در دسترس نیستند. با این حال ما می‌توانیم نگاهی به طراحی جدید و جذاب اینترفیس اندروید ۱۲ بیندازیم. بسیاری از قابلیت ها و بهبودهای مهم در آپدیت های بعدی اضافه خواهند شد، اما چیزی که اکنون میبینیم یک ورژن بلندپروازانه از اندروید است که می‌تواند تقریباً تمام بخش های تجربه ی کاربری ما را دگرگون کند. البته باید توجه داشته باشید که هیچ تضمینی وجود ندارد که تمام این تغییرات در دیوایس های سازگار با اندروید ۱۲ پیاده سازی شوند؛ مثلاً نمیتوانیم با اطمینان بگوییم که سامسونگ و وانپلاس از همین جلوه های بصری در نسخه ی مخصوص خودشان از اندروید ۱۲ استفاده خواهند کرد. اما چیزی که بدیهی است این است که کاربران دیوایس های پیکسل میتوانند به طور کامل از دستپخت خوشمزه ی گوگل لذت ببرند. البته باید بگوییم که این سیستم عامل بی عیب و نقص نیست و مواردی وجود دارند که برای ما ناخوشایند هستند؛ برای مثال می‌توانیم به منوی تنظیمات اشاره کنیم که کمی حالت بچه گانه دارد. اما به هر حال هر چیزی خوب و بد را با هم دارد.

 

طراحی اندروید ۱۲: متریال یو (Material You)

بی شک طراحی یکی از بخش هایی است که به طور کلی در اندروید ۱۲ دگرگون شده است. گوگل نام متریال یو (Material You) را برای زبان طراحی جدید خود انتخاب کرده است. جلوه های بصری در این اینترفیس جدید بسیار جذاب و رنگارنگ هستند و هویت جدیدی را به سیستم عامل گوگل بخشیده اند. در اینترفیس جدید اندروید دیگر خبری از پس زمینه های سفید و یکنواخت نیست و اکنون شاهد رنگ بندی های بیشتری هستیم که باعث میشوند تکست ها، آیکون ها و سایر چیزهای موجود در صفحه به شکل بهتری جلب توجه کنند. به منظور دستیابی به یک تجربه ی بصری منسجم، رنگ غالب در اینترفیس با والپیپر لاک اسکرین دیوایس شما مطابقت خواهد داشت. البته متأسفانه این ویژگی فعلا در این نسخه موجود نیست، ولی به هر حال چیزی است که اندروید به شدت به آن احتیاج داشت.

به لطف ویژگی Color Extraction، اندروید به صورت اتوماتیک میتواند رنگ های غالب و مکمل را تشخیص دهد. این رنگ ها در نوار اعلانات، لاک اسکرین، بخش جدید کنترل حجم صدا، ویجت ها و … نقش بسیار مهمی دارند. اما رنگ همه چیز نیست. گوگل از انیمیشن های جدید و بسیار جذابی استفاده کرده است که یک انسجام و روان بودن کلی را به اینترفیس اندروید آورده اند. گوگل باید این مورد را هم در نسخه ی بعدی بتای اندروید ۱۲ اضافه کند و ما بی صبرانه منتظر تست آن هستیم.

فارغ از رنگ ها و انیمیشن ها، خود اینترفیس هم دستخوش تغییرات قابل توجهی شده است. برای مثال می‌توانیم به پنل تنظیمات سریع اشاره کنیم که ساده تر شده است؛ اسلایدر تنظیم روشنایی اکنون در قسمت فوقانی نوار اعلانات حضور دارد و به مراتب برجسته تر و بزرگتر از قبل شده است. اکنون وقتی که نوار اعلانات به طور کامل باز نشده است شاهد چهار پنجره هستیم که ظاهری تمیز تر را ایجاد کرده اند. کافیست یک بار دیگر نوار را به پایین سوایپ کنید تا با چهار پنجره ی مهم دیگر مواجه شوید. علاوه بر این ویجت موسیقی Now Playing همچنان در نوار اعلانات به چشم می‌خورد و به شما این امکان را می‌دهد که بر روی موسیقی و پادکست ها کنترل داشته باشید. از آیتم هایی جدیدی که به نوار اعلانات اضافه شده اند می‌توانیم به Google Pay و Home Controls اشاره کنیم.

 

خود نوتیفیکیشن ها در اندروید ۱۲ در یک زمینه ی مات به نمایش درمی‌آیند. نوتیفیکیشن ها اکنون روان تر هستند و همچنین گوشه های گِردتری دارند. به طور کلی نوتیفیکیشن ها بسیار تمیزتر به نظر می‌رسند و به یک بخش مهم از نوار اعلانات تبدیل شده اند. ناگفته نماند که شما همچنان می‌توانید در نوار اعلانات از طریق نوتیفیکیشنِ اپ های پیام رسان به ادامه ی مکالمات خود بپردازید و نیازی نیست که خود اپلیکیشن ها را اجرا کنید.

همانطور که پیش تر گفته شد منوی تنظیمات نیز دستخوش یک سری تغییرات ظاهری شده که به شخصه فکر میکنم اندروید ۱۲ در این بخش پیشرفت نکرده است. نکته ی مثبت این است که منوی تنظیمات اکنون تمیزتر شده است اما متأسفانه اطلاعات کاربردی که در زیر هر بخش وجود داشت اکنون دیگر وجود ندارد. در نسخه های قبلی اندروید شما می‌توانستید به صورت مستقیم ببینید که چقدر از حافظه ی داخلی دیوایس شما اشغال شده است و یا اینکه دیوایس شما تا چند ساعت شارژدهی خواهد داشت، اما در اندروید ۱۲ گوگل ترجیح داده است که منوی تنظیمات کمی خلوت تر و تمیزتر به نظر برسد.

 

حریم شخصی و امنیت در اندروید ۱۲

گوگل در خلال رویداد I/O تأکید بسیار زیادی بر روی حریم شخصی و امنیت داشت. درست مانند چیزی که در سیستم عامل iOS دیدیم، در اندروید ۱۲ نیز می‌توانید بفهمید که کدام اپ ها در حال استفاده از دوربین و میکروفن هستند و این مورد در گوشه ی صفحه مشخص میشود. خوشبختانه در بخش Quick Settings دو پنجره وجود دارند که به شما این امکان را می‌دهند که دسترسی اپ ها به دوربین و میکروفن را محدود کنید و این مورد قطعا برای افرادی که بابت حریم شخصی حساس هستند، خوشحال کننده است. البته این ویژگی هم در نسخه های بعدی بتا اضافه خواهد شد.

مورد بعدی این است که در اندروید ۱۲ شما میتوانید بفهمید که کدام اپ ها دقیقا به چه دیتایی دسترسی دارند. شما همچنین میتوانید به راحتی اجازه ی دسترسی اپ ها به دیتا را باطل کنید تا خیالتان به طور کل راحت شود و کنترل بیشتری بر روی دیوایس خود داشته باشید.

دسترسی به لوکیشن نیز دستخوش تغییراتی شده است. از این پس کاربران میتوانند به اپ ها اجازه دهند که به طور تقریبی یا دقیق به اطلاعات لوکیشن آنها دسترسی داشته باشند. البته این ویژگی در بتای فعلی موجود نیست.

و در نهایت باید به ویژگی Android Private Computer Core اشاره کنیم. این ویژگی به گوگل این امکان را می‌دهد که پردازش های مختلف و دیتای مربوط به آنها را در جایی نگه دارد که هیچ ارتباطی با فضای ابری نداشته باشد. برای مثال چیزهایی نظیر Live Caption و Now Playing و Smart Reply فقط و فقط به دیوایس شما محدود خواهند بود.

 

پرفورمنس

گوگل دوباره همان کار همیشگی را انجام داد. ما می‌دانیم که سیستم عامل اندروید هر سال سریع‌تر و بهینه تر میشود و خوشبختانه اندروید ۱۲ نیز از همین روند پیروی میکند. به لطف بهبودهایی که گوگل در این سیستم عامل ایجاد کرده است، اندروید ۱۲ در مقایسه با اندروید ۱۱ به مراتب سریع تر شده است و همچنین مصرف انرژی نیز تا حد زیادی کاهش یافته است. اما گوگل چگونه به این دستاورد رسیده است؟ خوشبختانه گوگل با جزئیات توضیح داده است که اندروید چگونه در بخش پرفورمنس و مصرف انرژی بهتر شده است. برای مثال گوگل میگوید مدت زمان پاسخگویی CPU برای سرویس های سیستمی نزدیک به ۲۲ درصد کاهش یافته است و در عین حال استفاده از هسته های بزرگ و پرمصرف CPU به میزان ۱۵ درصد کاهش یافته است. این بهبودها قطعا در شارژدهی دیوایس های اندرویدی تأثیر چشمگیری خواهند گذاشت.

اگر بخواهیم به طور ویژه به پرفورمنس آخرین بتای اندروید اشاره کنیم باید بگوییم که این نسخه بر روی پیکسل ۴ ایکس ال و پیکسل ۵ به بهترین شکل ممکن کار می‌کند. اپ ها خیلی سریع اجرا میشوند و در کل همه چیز در سیستم عامل بسیار روان و سریع است. همچنین باید توجه داشته باشید که این بتا هنوز کامل نیست و قطعا در نسخه های بعدی شاهد بهبودهای بیشتری در زمینه ی پرفورمنس خواهیم بود.

مهم ترین بخش در این زمینه این است که گوگل در اندروید ۱۲ یک استاندارد جدید تحت عنوان Performance Class تعریف کرده است که به شناسایی دیوایس های قدرتمند کمک میکند و به کاربران اطمینان می‌دهد که تمام قابلیت ها و ویژگی‌ها باید دقیقا همانطور که گوگل در نظر داشته است، کار کنند. دیوایس ها برای داشتن استاندارد Performance Class باید در بخش هایی نظیر سرعت پردازش، تأخیر راه اندازی دوربین، کیفیت انکود و در دسترس بودن کدک، حداقل میزان حافظه، رزولوشن نمایشگر و خواندن/نوشتن اطلاعات، یک سری استاندارد ها را داشته باشند.

بیشتر بخوانید

نصب اندروید ۱۲ بتا در این دستگاه‌ها هم اکنون ممکن شد

 

منبع: Phone Arena