کروناویروس جهش یافته | چند بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در بلژیک، هنگ کنگ و هلند، چند ماه پس از اولین نتیجه ی تست کووید ۱۹، مجدداً به این بیماری مبتلا شدند. آیا هیچ راهی وجود ندارد که مبتلایان بتوانند از بیماری در امان باشند؟

کروناویروس جهش یافته
کروناویروس جهش یافته

 

کروناویروس جهش یافته

پزشکان تاکنون چندین بار خبر از ابتلای مجدد بیماران به کووید ۱۹ داده اند. البته هنوز مشخص نیست که این اتفاق بابت تست ها و نتایج اشتباه رخ داده است و یا این بیماران در تمام این مدت درگیر همان بیماری اولیه بوده اند.

حال موردهای مشابه در هنگ کنگ، بلژیک و هلند گزارش شده اند. در این گزارشات، افرادی که از اولین ابتلا به بیماری کووید ۱۹ جان سالم به در بردند، چند ماه بعد به ورژن جهش یافته ی ویروس SARS-CoV-2 مبتلا شدند.

 

موارد متفاوت، روش های مشابه

یک مرد ۳۳ ساله از هنگ کنگ، در اوایل ماه مارس علائم خفیف کووید ۱۹ را مشاهده کرد و در ۲۶ مارس نتیجه ی آزمایش SARS-CoV-2 او مثبت اعلام شد. او تا تاریخ ۱۴ آوریل در بیمارستان بستری بود تا اینکه پس از چند آزمایش بالاخره از بیمارستان مرخص شد.

پزشکان معتقدند که این مرد در طی سفر کاری خود به اسپانیا، برای بار دوم به این بیماری مبتلا شد. این مرد مجدداً در بیمارستان بستری شد اما این بار هیچ علائمی از بیماری را نداشت.

آنالیزهای ژنتیکی حاکی از آن بودند که آن مرد به یک ورژن جهش یافته از ویروس SARS-CoV-2 مبتلا شده بود.

آقای دکتر کلوین کای وانگ در مصاحبه ای با بخش میکروبیولوژی در دانشگاه هنگ کنگ در این خصوص گفت:

“ژنوم ویروس SARS-CoV-2 در اولین و دومین مورد ابتلای این مرد، متفاوت بود.”

 

بررسی ها نشان دادند که متریال سازنده ی این ویروس ها حاوی ۲۴ نوکلئوتید متفاوت بودند.

کروناویروس جهش یافته
کروناویروس جهش یافته

دانشمندان می‌دانند که ویروس SARS-CoV-2 چندین بار جهش یافته است و در نتیجه ی ساختار آن تغییر یافته است. این مورد در بین تمام ویروس ها شایع است.

حال با توجه به این بررسی ها به نظر می‌رسد که امکان ابتلا به انواع مختلف SARS-CoV-2 برای بار دوم وجود دارد. همچنین ابتلای دوم به بیماری کووید ۱۹ می‌تواند با سرماخوردگی های فصلی همراه باشد.

 

دو مورد مشابه در اروپا

بر اساس گفته های یک ویروس شناس هلندی به نام ماریون کوپمنز، در خصوص بیماران هلندی، ساختار ژنتیکی مورد دوم ابتلا کاملاً با مورد اول متفاوت است. این بیمار هلندی در واقع یک پیرمرد بود که سیستم ایمنی ضعیفی داشت. خانم کوپمنز می‌گوید که امکان ندارد که مورد اول ابتلا همچنان در بدن این فرد باقی مانده باشد.

کروناویروس جهش یافته
کروناویروس جهش یافته

همچنین خانم کوپمنز می‌گوید که این اصلاً عجیب نیست که افرادی یک بار از کووید ۱۹ جان سالم به در بردند، برای بار دوم به ورژن جهش یافته ی ویروس SARS-CoV-2 مبتلا می‌شوند. وی در این خصوص گفت:

“ما اکنون مطمئن هستیم که درمان از اولین ابتلا تضمین کننده ی آن نیست که دیگر به این بیماری مبتلا نخواهید شد.”

 

البته هنوز مشخص نیست که این اتفاق به صورت رایج رخ می‌دهد و یا به ندرت پیش می‌آید.

یک فرد بلژیکی پس از سه ماه مجدداً به کووید ۱۹ مبتلا شد. آزمایش ها نشان دادند که ویروس دوم از ۱۱ نوع جهش یافتگی برخوردار بود. پزشکان و ویروس شناسان بلژیکی از این بابت خیلی نگران هستند.

 

سؤال های بی پاسخ

این موارد حاکی از آن هستند که بیماران برای مدت کوتاهی از ویروس SARS-CoV-2 در امان هستند. به عبارت دیگر پس از اینکه بیماران کاملاً درمان شدند، حداقل چند نفر از آنها مجدداً به این بیماری مبتلا میشوند. گویا همه ی بیماران نمی‌توانند آنتی بادی های مورد نیاز را تولید کنند.

هشت ماه از شیوع این بیماری می‌گذرد و ما همچنان سؤالات بی پاسخی داریم. همچنین محققان نیز قادر نیستند که به یک جمع بندی کلی از این بیماری برسند.

بررسی های دقیق که در هلند و بلژیک انجام شدند هنوز در دسترس نیستند.

 

این یافته ها چه ارتباطی به واکسن دارند؟

در حال حاضر در سرتاسر جهان بیش از ۱۵۰ واکسن برای SARS-CoV-2 در دست توسعه هستند. چند وقت پیش روسیه واکسن Sputnik V را تأیید کرد و همچنین اکنون در حال انجام تست فاز سوم بر روی ۷ واکسن دیگر است.

با وجود این مواردی که به آنها اشاره کردیم، به نظر می‌رسد که SARS-CoV-2 به این زودی ها از میان نخواهد رفت. همچنین این احتمال وجود دارد که واکسن های فعلی نتوانند برای مدت طولانی ما را در برابر کروناویروس در امان نگه دارند.

بیشتر بخوانید

 

ما هنوز نمی‌توانیم درباره ی تأثیرگذاری این واکسن ها صحبت کنیم و باید منتظر باشیم که فاز سوم تست آنها به پایان برسد و ببینیم که آیا می‌توانند عملکرد خوبی در برابر ورژن های جهش یافته ی SARS-CoV-2 داشته باشند یا خیر.

 

منبع: DW