تقویت سیستم ایمنی بدن | نگرانی های مردم بابت شیوع ویروس کرونا موجب انجام جستجوهای اینترنتی و دریافت حجم زیادی از اطلاعات اطلاعات نادرست در رابطه با نحوه تقویت سیستم ایمنی بدن شده است.

تقویت سیستم ایمنی بدن

تقویت سیستم ایمنی بدن

 

ویروس کرونا همچنان به عنوان یک خطر جدی باعث نگرانی مردم شده است و جستجوهای مردم بابت دریافت اطلاعات درباره ی نحوه تقویت سیستم ایمنی بدن افزایش یافته است. عمده ی سؤالات مردم درباره ی این است که چه غذاها و خوراکی هایی می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند؟ آیا مصرف ویتامین میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند؟

سیستم ایمنی در واقع شبکه ای پیچیده است که از سلول ها، بافت ها و اندام ها تشکیل شده است و برای محافظت از بدن در برابر ابتلا به عفونت فعالیت میکند. با وجود اینکه ژنتیک هم در قدرت سیستم ایمنی تأثیرگذار است، بر اساس تحقیقات انجام شده درباره ی دوقلوها میدانیم که عوامل غیر ارثی نیز به شکل چشمگیری در قدرت سیستم ایمنی بدن ما نقش دارند. میکروب ها و باکتری هایی که در طول روز در معرض آنها قرار می‌گیریم در کنار سبک زندگی از جمله خواب، رژیم غذایی، استرس و ورزش، همگی بر روی واکنش سیستم ایمنی بدن ما تأثیر می‌گذارند.

از این رو هیچ دارو یا غذای خاصی وجود ندارد که بتواند تقویت سیستم ایمنی بدن ما تضمین کند و از ابتلا به ویروس کرونا جدید جلوگیری کند. اما یک سری روش هایی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانیم از خودمان مراقبت کنیم و سیستم ایمنی خود را تقویت کنیم تا در برابر عفونت تنفسی بهترین واکنش را داشته باشد.

تقویت سیستم ایمنی بدن
تقویت سیستم ایمنی بدن

استرس خود را کاهش دهید: نگرانی در رابطه با ویروس کرونا، بازار سهام و ایجاد اختلال در کل امور زندگی باعث افزایش میزان استرس شما شده است؛ اما ما میدانیم که استرس میتواند احتمال ابتلا به بیماری های تنفسی را افزایش دهد. در مجموعه ای از تحقیقات دانشگاه کارنگی ملون. داوطلبان با استفاده از قطره ی بینی در معرض ویروس سرماخوردگی قرار گرفتند و سپس برای بررسی وضعیت قرنطینه شدند. پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که احتمال پیشرفت علائم سرماخوردگی در افرادی پایین تر بود که استرس کمتری را در زندگی خود گزارش کرده بودند.

همچنین مجموعه ای از تحقیقات در دانشگاه ایالتی اوهایو نشان داد که درگیری های زناشویی به طرز قابل توجهی به سیستم ایمنی فشار می‌آورند. در یک تحقیق دیگر پژوهشگران زخم هایی روی بازوی داوطلبان ایجاد کردند و سپس از زوجین درخواست کردند که هم درباره ی موضوعات خوشایند و هم درباره ی موضوعات استرس زا صحبت کنند. پروسه التیام زخم ها در افرادی که درباره ی موضوعات استرس زا صحبت می‌کردند نسبت به افرادی درباره ی مسائل خوشایند صحبت می‌کردند، یک روز بیشتر طول می‌کشید. همچنین در زوج هایی که تنش بین آنها افزایش می‌یافت، پروسه ی التیام زخم ها دو روز بیشتر طول می کشید.

زمانی که شما تحت استرس نباشید، بدن عملکرد بهتری در مقابله با بیماری و جراحات دارد. برای کاهش سطح استرس می‌توانید از یک سری تکنیک های ویژه نظیر مدیتیشن، تنفس کنترل شده یا صحبت با روانشناس بهره ببرید.

تقویت سیستم ایمنی بدن
تقویت سیستم ایمنی بدن

بهبود عادت خواب: کمبود خواب باعث میشود که سیستم ایمنی نتواند عملکرد مناسبی داشته باشد و به خوبی با عفونت مقابله کند. پژوهشگران در یک تحقیق عجیب ۱۶۴ مرد و زن را در معرض ویروس سرماخوردگی قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که امکان بیمار شدن تمام افراد یکسان نیست. به طور دقیق احتمال بیمار شدن داوطلبان کم خواب، یعنی افرادی که به طور منظم کمتر از ۶ ساعت خواب شبانه دارند، نسبت به افرادی که بیشتر از ۷ ساعت می‌خوابند، حدود ۴.۲ برابر بیشتر بود. همچنین خطر سرماخوردگی برای فردی که کمتر از ۵ ساعت در شب می‌خوابید، به طرز چشمگیری افزایش می‌یافت.

از این رو برای افزایش قدرت سیستم ایمنی پیشنهاد میشود که عادت خواب خود را بهبود بدهیم. مدت زمان مطلوب برای خواب، ۶ الی ۷ ساعت است. علاوه بر این همواره سعی کنید که به عادت خواب و بیدار شدن منظم پایبند بمانید و از تماشای نمایشگر گوشی و تلویزیون درست پیش از خوابیدن پرهیز کنید.

بررسی میزان ویتامین D: با وجود اینکه ارتباط بین ویتامین D و سیستم ایمنی هنوز کاملاً به تأیید نرسیده است، بعضی از تحقیقات امیدوار کننده حاکی از آن هستند که ویتامین D میتواند به بدن شما در مقابله با بیماری های تنفسی کمک کند. در یک تحقیق شامل ۱۰۷ بیمار مسن، برخی بیماران دوزهای بالا از ویتامین D مصرف کردند و به سایر داوطلبان دوزهای استاندارد داده شد. بعد از یک سال پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که افرادی که دوز بالا مصرف کردند، به میزان ۴۰ درصد عفونت های تنفسی کمتری داشتند.

البته شایان ذکر است که برخی مطالعات این موضوع را تأیید نکرده اند و ادعا کرده اند که ویتامین D هیچ نقشی در سیستم ایمنی بدن ندارد. اما سؤال مهم این است که چرا ویتامین D خطر ابتلا به بیماری تنفسی را کاهش میدهد؟ به منظور تولید پروتئین های ضد میکروبی و کشتن میکروب ها و باکتری ها، بدن ما به میزان خاصی از ویتامین D نیاز دارد. استاد دانشگاه کلرادو، دکتر آدیت گیندی، در رابطه با این موضوع میگوید:

 

“کمبود ویتامین D در بدن باعث میشود که پروتئین ضد میکروب به اندازه ی کافی تولید نشود و احتمال ابتلا به عفونت افزایش یابد. این پروتئین ها به طور ویژه در دستگاه تنفسی فعالیت میکنند.”

 

لازم به ذکر است که هیچ توصیه ی بالینی ای برای تقویت سیستم ایمنی با مصرف ویتامین D وجود ندارد. با این حال برای حفظ سلامت استخوان ها پیشنهاد میشود که ویتامین D به میزان ۶۰۰ تا ۸۰۰ واحد بین المللی در روز مصرف شود. باید به این نکته توجه داشته باشید که بالاترین سطح دریافت قابل تحمل ویتامین D با توجه به سن و فیزیولوژی در بزرگسالان ۴۰۰۰ واحد بین المللی به صورت روزانه است و مصرف مقادیر بیش ار ۱۰ هزار واحد بین المللی در روز اگر ادامه دار باشد میتواند باعث مسمومیت شود.

غذاهای تقویت شده، شیر و لبنیات و ماهی های چرب نظیر ماهی قزل آلا و ماهی آزاد سرشار از ویتامین D هستند. به طور کلی سطح ویتامین D در بدن ما به عواملی نظیر قرارگیری در معرض آفتاب و موقعیت جغرافیایی بستگی دارد. این یعنی افراد ساکن نواحی شمالی که در فصل زمستان کمتر در معرض آفتاب هستند معمولاً از ویتامین کمتری برخوردار میباشند. برای بررسی میزان ویتامین D باید آزمایش خون داد و اگر مقدار آن کمتر از ۲۰ نانوگرم در هر میلی لیتر باشد یعنی ویتامین D بدن کم است. میزان مطلوب از ۳۰ نانوگرم در هر میلی لیتر به بالا است.

تقویت سیستم ایمنی بدن
تقویت سیستم ایمنی بدن

داشتن رژیم مناسب و ورزش: ورزش و رژیم سالم در حفظ قدرت سیستم ایمنی نقش بسیار مهمی دارند. با این حال برای تقویت سیستم ایمنی با دفع بیماری هیچ غذای مجزا یا داروی طبیعی خاصی توصیه نشده است. در حال حاضر برخی افراد در فضای مجازی استفاده از سیر آب پز را برای تقویت سیستم ایمنی تجویز می‌کنند اما صحت این موضوع هنوز تأیید نشده است. همچنین این افراد غیر متخصص خوردن زنجبیل، مرکبات، زردچوبه، روغن زیتون کوهی و آبگوشت را نیز توصیه میکنند.

البته برخی از مطالعات مزایای بعضی از غذاهای ذکر شده را تأیید کرده اند. یا این وجود شواهد قاطع و محکمی از تأثیر آنها در تقویت سیستم ایمنی بدن موجود نیست. برای مثال در سال ۲۰۰۰ اعلام شد که سوپ مرغ و آبگوشت می‌توانند علائم عفونت دستگاه تنفسی را کاهش دهند. همچنین گفته میشود که سیر هم میتواند سیستم ایمنی را تقویت کند.

در اینترنت نیز برای مقابله لا سرماخوردگی و بیماری تنفسی به استفاده از مکمل های روی و قرص های گلودرد اشاره شده است. پژوهشگران دریافته اند که قرص روی میتواند مدت زمان سرماخوردگی را تا حدود یک روز کاهش دهد و شمار عفونت های تنفسی در کودکان را کم کند، اما این اطلاعات شفاف نیستند. اگر در حال حاضر در رژیم غذایی خود روی دارید، معلوم نیست که مصرف مکمل آن تأثیری خواهد داشت یا خیر. معمولاً مکمل های روی باعث ایجاد حالت تهوع میشوند.

همه گیر شناس بیمارستانی، کریستینا وودز، میگوید که محصولات زیادی وجود دارند که خاصیت تقویت کنندگی سیستم ایمنی را تبلیغ میکنند اما تأثیر واقعی هیچ کدام از آنها از نظر پزشکی تأیید نشده است. وودز میگوید: “برخی افراد برای تبلیغ یک محصول می‌گویند که بعد از استفاده از این محصول احساس بی نظیری داشت. اما هیچ نظریه و پژوهش علمی از این ادعا حمایت نمیکند.”

در نهایت باید به این موضوع اشاره کنیم که علاوه بر رعایت تمام نکات ذکر شده، برای محافظت خود از ویروس کرونا، توصیه های بهداشتی نظیر شستشوی منظم دست ها و لمس نکردن صورت را رعایت کنید.

 

بیشتر بخوانید:

 

 

منبع: New York Times