واکسن کووید ۱۹ در غالب اسپری بینی تولید می‌شود

واکسن کووید ۱۹ | هزاران دانشمند و محقق در سرتاسر جهان در تلاش هستند تا یک واکسن مؤثر برای مقابله با بیماری کووید ۱۹ بسازند.

واکسن کووید 19
واکسن کووید ۱۹

 

واکسن کووید ۱۹

حتی اگر دانشمندان موفق شوند که یک واکسن کارآمد بسازند، همچنان این احتمال وجود دارد که برخی از مردم به دلایل مختلفی به آن دسترسی نداشته باشند. آگاه سازی درباره ی فواید واکسیناسیون و ارائه ی واکسن به اندازه ی کافی، از جمله چالش هایی هستند که بر سر راه مسئولان وجود دارند.

خبرگزاری Science Advances به تازگی گزارشی را منتشر کرده است که می‌تواند تا حدودی مشکلات را حل کند. گویا دانشمندان موفق شده اند که یک ساختار نانوفایبری برای واکسن کووید ۱۹ تولید کنند.

در حالت تئوری، این تکنولوژی میتواند به تولید یک واکسن دقیق تر و قابل اطمینان تر برای بیماری کووید ۱۹ منجر شود. این واکسن در غالب یک اسپری بینی یا یک اسپری زیر زبانی تولید خواهد شد و دیگر نیازی به آمپول نخواهد بود.

واکسن کووید 19
واکسن کووید ۱۹

البته باید به این نکته اشاره کنیم که هنوز با آغاز تولید این واکسن فاصله ی زمانی زیادی داریم و همچنین پس از تولید، دانشمندان باید زمان زیادی را صرف آزمایش این واکسن کنند. اگر بخواهیم پروسه ی علمی تولید این واکسن را در نظر بگیریم، این واکسن در چند ماه آینده در دسترس نخواهد بود.

اما اگر در آزمایشات آتی از تکنولوژی نانوفایبر به طور مؤثر استفاده شود، روش واکسیناسیون ما به طور کل تغییر خواهد کرد.

محقق دانشگاه شیکاگو، خانم آنیتا چانگ، به خبرگزاری Inverse گفته است که تکنولوژی نانوفایبر یک مزیت دیگر نیز دارد؛ واکسن های هدفمندتر.

در واکسن های قدیمی موادی وجود دارند که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند و در نتیجه تأثیرگذاری واکسن را بیشتر می‌کنند، اما این مواد باعث ایجاد یک سری عوارض جانبی نیز می‌شوند. از جمله رایج ترین عوارض جانبی ناشی از این واکسن ها میتوانیم به تورم و تب اشاره کنیم.

خانم آنیتا چانگ در این خصوص می‌گوید:

“ما امیدواریم که این واکسن هایی که فقط قسمتی از ویروس را هدف می‌گیرند به مراتب امن تر باشند و همچنین عملکرد دقیق تری داشته باشند. بچه ها و افرادی که با آمپول مخالف هستند از این تکنولوژی به شدت راضی خواهند بود.”

 

کدام بخش از ابتلا به کووید ۱۹ سردرگمی بیشتری را ایجاد کرده است؟

حمله به سیستم ایمنی – چانگ و همکارانش پس از ماه ها تلاش موفق شدند که تکنولوژی نانوفایبر را برای سیستم واکسن توسعه دهند اما مطمئن نبودند که آیا این واکسن میتواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کند و یا سلول های هدف را فعال کند یا خیر.

محققان از تکنولوژی نانوفایبر برای تست یک واکسن به نام واکسن زیر واحد استفاده کردند. واکسن زیر واحد از یک مقدار مشخصی از ویروس استفاده میکند تا سیستم ایمنی بدن را فعال کند و به بدن آموزش دهد که آن ویروس را به طور کل شناسایی کند. معمولاً واکسن های زیر واحد از همان موادی برخوردار هستند که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند و تأثیرگذاری واکسن را افزایش می‌دهند.

یکی از دانشمندان دانشگاه شیکاگو، یوهی سی، در این خصوص گفته است:

“مهم ترین مزیت واکسن های زیر واحد این است که بسیار امن و قابل اطمینان هستند چرا که این واکسن ها به تکثیر پاتوژن ها کمک نمی‌کنند. از طرفی برای افزایش تأثیرگذاری، این واکسن ها به مواد تقویت کننده نیاز دارند تا بتوانند مقاومت سیستم ایمنی را برای مدت بیشتری در برابر بیماری تضمین کنند.”

 

این مواد تقویت کننده یک سری عوارض جانبی با خود به همراه دارند که از مهم ترین آنها می‌توانیم به التهاب، احساس درد، تورم و تب اشاره کنیم.

پس از انجام تست های متعدد بر روی واکسن جدید، تیم تحقیقاتی متوجه شدند که می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تحریک کنند و در عین حال از بروز این عوارض جانبی جلوگیری کنند. نکته ی مهم این است که تکنولوژی نانوفایبر باعث می‌شود که این واکسن عملکرد سیستم ایمنی را در ریه و گره های لنفاوی تقویت کند و هیچ نیازی به مواد تقویت کننده ی اضافی نداشته باشد. در نتیجه هیچ عوارض جانبی ای نیز بروز نخواهد داد.

مؤثرترین راه برای به کارگیری نانوفایبرها این است که آنها را با آنتی ژن ها (تولیدکننده های پادتن) همراه کنیم و واکسن را به صورت اسپری بینی و یا اسپری زیر زبانی تولید کنیم. در این صورت دیگر نیازی به آمپول نیز نخواهد بود.

واکسن کووید 19
واکسن کووید ۱۹

 

واکسن مبتنی بر نانوتک چگونه کار میکند؟

اسپری بینی یا اسپری زیر زبانی باعث می‌شود که سلول های دندریتیک (سلول های اصلی سیستم ایمنی) مستقیماً فعال شوند و در نتیجه واکسن بر روی بینی و ریه ها تأثیر بگذارد. بینی و ریه ها دقیقاً جایی هستند که کووید ۱۹ بیشترین تأثیر را می‌گذارد چرا که گیرنده های ACE-2 در بینی و ریه ها بیشتر مورد حمله ی کروناویروس قرار می‌گیرند.

جول کولیر، مهندس زیست پزشکی در دانشگاه Duke، در این خصوص به خبرگزاری Inverse گفته است:

“در حال حاضر ما نمیدانیم که کدام آنتی ژن میتواند عملکرد بهتری را در مقابله با کووید ۱۹ داشته باشد. آنتی ژن مناسب به این امکان را می‌دهد که به شکل دقیق تری بتوانیم آنتی بادی بسازیم تا بیشترین مقاومت حاصل شود.”

 

محققان میگویند که این پلتفرم پتانسیل بسیار بالایی برای تنظیم سیستم ایمنی و ارائه ی واکسن به بافت های آسیب دیده دارد. تکنولوژی نانوفایبر باعث می‌شود که سیستم ایمنی با سرعت بیشتری ویروس مهاجم را شناسایی کند و نسبت به آن واکنش نشان دهد.

خانم چانگ در این رابطه می‌گوید:

“به لطف این تکنولوژی نه تنها دیگر به آمپول نیاز نخواهیم داشت، بلکه ارائه ی آنها به مردم نیز به مراتب آسان تر خواهد شد. همچنین این واکسن های جدید میتوانند به شکل مؤثرتری به ریه ها و بافت های مخاطی کمک کنند. درست مانند سایر بیماری های واگیردار، بیماری کووید ۱۹ نیز از طریق دهان و بینی وارد بدن شخص می‌شود، بنابراین امکان تقویت سیستم ایمنی در دقیق ترین نقطه میتواند به شدت در بهبود وضعیت بیمار تأثیرگذار باشد و در کل واکسن به افزایش مقاومت بدن منجر خواهد شد.”

 

بیشتر درباره ی کووید ۱۹ بخونید

 

ما هنوز راه طولانی ای را در پیش داریم تا بتوانیم واکسن مبتنی بر تکنولوژی نانوفایبر را به صورت اسپری برای مقابله با کووید ۱۹ تولید کنیم، اما این پیشرفت چشمگیر باعث شده است که ما به شکل بهتری بفهمیم که این تکنولوژی چگونه بر روی بدن تأثیر می‌گذارد. همچنین تکنولوژی مذکور باعث میشود که واکسن ها امن تر و ارزان تر باشند و همچنین برای رنج گسترده ای از بیماری ها به کار گرفته شود.

جول کولیر در این خصوص میگوید:

“اگر اجتناب از واکسیناسیون به دلیل ترس از آمپول یا عوارض جانبی تزریق است، پس واکسیناسیونِ بدون آمپول باعث میشود که مردم (به خصوص بچه ها) دیگر ترسی از این بابت نداشته باشند. در کل ما امیدواریم که از بین چندین آزمایشی که برای تولید واکسن در راستای مقابله با کووید ۱۹ انجام می‌شوند، بیشتر از یک آزمایش نتیجه بخش واقع شوند.”

 

منبع: Inverse

آخرین محصولاتِ ما انتظارت رو میکشن