دیپ فیک ، نام تکنولوژی است که در آن می‌توان چهره یک فرد را به طرزی قانع کننده، روی شخص دیگری قرار داد و این موضوع باعث دردسر‌های زیادی شده است. با آیکلاریفاید همراه باشید.

دیپ فیک

دیپ فیک و چگونگی تشخیص این تکنولوژی جدید و پیچیده

چندی پیش در سطح اینترنت، مقاله‌ای منتشر شد که در آن هانتر بایدن، پسر جو بایدن به ارتباط با چینی‌ها متهم شده بود. چند ماه بعد شخصی متوجه شد که نویسنده این مطلب اصلا وجود خارجی ندارد و شخصی است که توسط تکنولوژی دیپ فیک ساخته شده است و به همین دلیل، این توطئه که می‌توانست به شدت به ضرر دموکرات‌ها تمام شود، خنثی شد.

نویسده این مطلب فردی بود به نام مارتین اسپن با چهره‌ای که توسط هوش مصنوعی و تکنولوژی به نام GAN (Generative Adversarial Network) ساخته شده است. پیش از این نیز از این قبیل اتفاقات برای باراک اوباما و دونالد ترامپ افتاده بود این مورد آخر اگر به حقیقت می‌پیوست می‌توانست که نتیجه انتخابات آمریکا را به طور کلی عوض کند. حال برای جلوگیری از این اتفاقات چگونه باید تصاویر دیپ فیک را تشخیص داد؟ ابتدا بد نیست که ببینیم اصلا این تصاویر چگونه ساخته می‌شوند:

درواقع تصاویری که به کمک GAN ساخته می‌شوند، از شبکه‌ی هوش مصنوعی استفاده می‌کنند تا از اشتباهات خود درس بگیرند و به مرور رفته رفته بهتر شوند. به عنوان مثال یکی از تصاویر اولیه این تکنولوژی را مشاهده کنید که تا چه میزان ابتدایی است:

خبر خوب این است که هوش مصنوعی در درک برخی از موارد ناتوان است و به گفته‌ی Agnes Venema، محقق رومانیایی این تکنولوژی، با استفاده از برخی از تکنیک‌ها می‌توان تصاویر را تشخیص داد. به عنوان مثال بهتر است که از همان عکس نویسنده مقاله بایدن استفاده کنیم. به تصویر زیر دقت کنید:

الیز توماس شخصی که متوجه تقلبی بودن این عکس شد گرفته است که به دنبال جزییات لباس و تداخل صورت روی لباس بگردید، کلید اصلی این است که برخی اوقات تصاویر GAN از بافت‌های عجیب و غریب استفاده می‌کند. گاهی اوقت از بافت‌هایی در این تصاویر استفاده می‌شود که انگار از پوشش گیاهی یا هر چیزی خارج از عرف آن عکس استفاده می شود که در این مورد لباس این شخص گویای همه چیز بود.

حال اگر روی چشم این شخص زوم کنیم، متوجه می‌شویم که او دو عنبیه دارد! با اینکه این تصویر بسیار زیبا و دقیق ساخته شده است، اما با زوم کردن روی آن متوجه اشتباه جزیی که رخ داده است می‌شویم. البته که این مورد نیز تنها اشتباه عکس نبوده است.

معمولا کامپیوتر‌های نمی‌توانند گوش‌ها را به خوبی بسازند و این مورد نیز مستثنی نیست. گوش‌ها معمولا توسط موها پوشانده می‌شوند و به همین دلیل شبیه‌سازی کردن آن‌ها سخت‌تر از سایر اعضا است. در خانم‌ها این موضوع سخت‌تر هم می‌شود چرا که هوش مصنوعی معمولا نمی تواند گوشواره‌ها را به طور قانع‌کننده ای در تصویر قرار دهد. مو نیز یکی دیگر از مواردی است که می‌تواند این تصاویر را لو دهد:

افراد حرفه‌ای، برای تشخیص عکس‌های تقلبی به دنبال آثار پیری می‌گردند. هوش مصنوعی در ساخت سایه‌ها و پیچ و تاب موها گاهی اوقات ناتوان عمل می‌کند و در این عکس نیز عنصری عجیب در قسمت زوم شده وجود دارد. ریشه‌ی برخی از موها سفید است در حالی که بالای‌ آن‌ها قهوه‌ای است که این مورد در طبیعت یافت نمی‌شود.

چگونه در تشخیص دیپ فیک بهتر شویم؟

اگر می‌خواهید در تشخیص عکس‌های دیپ فیک بهتر عمل کنید، محققان توصیه می‌کنند که به سایت Which Face is Real سر بزنید. این سایت با استفاده از هوش مصنوعی به شما کمک می‌کند که به شناسایی عکس‌های تقلبی بپردازید و از گزند آسیب دور بمانید. به گفته‌ی محققان این سایت طی سال‌های گذشته، پیشرفت‌های عظیمی کرده و برای هر کسی نیز به رایگان در دسترس است.

حال سوالی که پیش می‌آید این است که این تکنولوژی تا کجا پیش می‌رود؟ آیا در نهایت می‌توان عکس‌هایی را تولید کرد که کسی قادر به شناسایی آن‌ها نباشد؟ از این تصاویر چه استفاده‌ای می‌توان کرد؟ برای پاسخ به این پرسش‌ها فقط باید منتظر پیشرفت تکنولوژی ماند.