واکسن برای کرونا | دانشمندان در نقاط مختلف جهان در تلاش هستند تا واکسن بیماری مرگبار کووید۱۹ را تولید کنند. از طرفی شرکت های دارویی مختلف نیز با بهره گیری از رویکرد های مختلف در صدد ارائه ی درمان ها و واکسن هایی برای بیماری کووید۱۹ هستند. بیماری کووید۱۹ در واقع ناشی از ویروس کرونا جدید به نام SARS-CoV-2 میباشد. به منظور نابودی این بیماری، یک پروسه ی درمانی و همچنین واکسن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد چرا که پروسه های درمانی به شکل بسیار مؤثری به افراد مبتلا به این بیماری کمک میکنند. پژوهشگران و دانشمندان امیدوار هستند که بتوانند حداقل حدود ۱۵ درصد از افراد مبتلا به این بیماری که دچار علائم قابل توجه هستند را درمان کنند. همچنین لازم به ذکر است که واکسن ها موجب میشوند که مردم به این بیماری مبتلا نشوند.

واکسن برای کرونا
واکسن برای کرونا

واکسن برای کرونا

 

اخیراً یک شرکت بیوتکنولوژی واقع در کمبریج ماساچوست به نام Therapeutics، اولین سری واکسن کووید۱۹ خود را ارسال کرده است. درست ۴۲ روز پس از شیوع ویروس کرونا جدید یعنی SARS-CoV-2، این واکسن ساخته شد. اولین سری این واکسن به مؤسسه ی ملی آلرژی و بیماری های عفونی (NIAID) که زیر مجموعه ی سازمان ملی سلامت (NIH) در بتزدا است، ارسال شده است و گفته میشود که این واکسن تا اوایل ماه آوریل سال جاری برای پروسه ی آزمایش های انسانی آماده خواهد شد.

همچنین پژوهشگران سازمان NIH روند آزمایش یک داروی آنتی ویروس به نام رمدسیویر (که برای بیماری ابولا ساخته شده بود) را بر روی بیماران مبتلا به ویروس SARS-CoV-2 شروع کرده اند. این اولین بار است که یک دارو برای درمان کووید۱۹ مورد آزمایش قرار می‌گیرد و همچنین شایان ذکر است که این آزمایش توسط پژوهشگران مرکز پزشکی دانشگاه نبراسکا هدایت میشود. اولین شخص بیماری که برای حضور در این آزمایش داوطلب شد، یک مسافر از کشتی دیاموند پرینسس است که پس از تأیید ابتلای او به ویروس کرونا، او را به آمریکا بازگرداندند. همچنین چند نفر دیگر از مبتلایان به بیماری کرونا نیز در این آزمایش تحت بررسی قرار خواهند گرفت. داروی رمدسیویر نتایج امیدوارکننده ای را در حیوانات مبتلا به بیماری های سارس و مرس (که به کرونا نیز مرتبط هستند) ایجاد کرده است. روند این آزمایش به این صورت است که داوطلبان به مدت ۱۰ روز این به صورت تصادفی و رندوم، این دارو یا یک دارونما را از طریق تزریق دریافت خواهند کرد و آزمایش های خون بر روی آنها انجام خواهد شد و همچنین هر دو روز یکبار برای سنجش میزان ویروس موجود در بدنشان، از بینی و گلوی آنها نمونه گیری میشود. اگر این دارو بتواند حداقل تا حدودی از افزایش سطح ویروس SARS-CoV-2 در بدن جلوگیری کند، کمک چشمگیری در مهار گسترش این عفونت خواهد کرد.

شرکت Moderna Therapeutics واکسنی را برای مبارزه با کووید۱۹ تولید کرده است که به لحاظ مدت زمان آماده شدن بی سابقه است. این واکسن بر اساس یک روش ژنتیکی جدید طراحی شده است که احتیاجی به کشت مقادیر زیاد ویروس ندارد. این واکسن از mRNA برخوردار میباشد که باعث تولید پروتئین میشود. مولکول هلی mRNA موجود در این واکسن، کدکننده ی یک سری پروتئین خاص از ویروس کرونا هستند. هنگامی که این واکسن به بدن تزریق میشود، سلول های ایمنی که در گره های لنفاوی موجود هستند، مولکول های mRNA را پردازش کرده و پروتئینی می‌سازند که سلول های ایمنی دیگر آن ها را شناسایی میکنند و برای تخریب علامت گذاری می‌کنند. رئیس شرکت Moderna Therapeutics، آقای استفان هوگ، در این رابطه گفته است:

 

“در علم بیولوژی، مولکول mRNA مانند یک نرم افزار است. بنابراین واکسن ما مانند یک نرم افزار وارد بدن میشود، سپس پروتئین های ویروسی را می‌سازد که باعث ایجاد پاسخ ایمنی میشود.”

 

پروسه ی تولید واکسن کمپانی Moderna قابلیت تعمیم پذیری دارد و در صورتی که یک بیماری جدید مانند کووید۱۹ همه گیر شود، به لطف این پروسه زمان مورد نیاز برای طراحی یک واکسن به مراتب کاهش می‌یابد.

واکسن برای کرونا
واکسن برای کرونا

همچنین اخیراً گروهی از پژوهشگران دانشگاه علم و فناوری هنگ کنگ نیز در راستای تولید واکسن کووید۱۹ به کشف بسیار مهمی دست پیدا کرده اند. آنها به اهداف بالقوه ای دست پیدا کرده اند که میتواند پژوهشگران دیگر را برای طراحی واکسن کرونا SARS-CoV-2 هدایت کند.

ویروس کرونا جدید درست مانند ویروس SARS-CoV که باعث شیوع سارس در سال ۲۰۰۳ شد، به دسته ی بتاکروناویروس ها تعلق دارد. پژوهشگران با در نظر گرفتن تشابه ژنتیکی میان این دو ویروس و با استفاده از داده های ایمونولوژیکی تجربی، مجموعه ای از اپیتوپ های سلول های B و T مشتق از SARS-CoV را شناسایی کردند که دقیقاً با اپیتوپ های ویروس جدید مطابقت دارد.

اپیتوپ های نشانگرهای زیستی هستند که سیستم ایمنی بدن آنها را شناسایی کرده و در برابر آنها واکنش ننشان میدهد. با هدف قرار دادن اپیتوپ های ویروس SARS-CoV-2 میتوان بدن را در برابر این ویروس مقاوم کرد و خوشبختانه در اپیتوپ های شناسایی شده در توالی های ژنتیکی SARS-CoV-2 هیچ گونه جهشی دیده نشده است.

پروفسور متیو مک کی میگوید که اگر چه ویروس های SARS-CoV-2 و SARS-CoV با یکدیگر شباهت ژنتیکی دارند اما در ژنتیک این دو ویروس یک سری اختلافات نیز مشاهده میشود و معلوم نیست که اپیتوپ هایی که باعث ایجاد پاسخ ایمنی در برابر SARS-CoV شده اند، در برابر SARS-CoV-2 نیز همین اثر را داشته باشند. او در این رابطه میگوید:

 

“ما متوجه شدیم که فقط ۲۰ درصد از اپیتوپ های SARS-CoV با اپیتوپ های SARS-CoV-2 شباهت دارند و فکر می‌کنیم که این ها کاندیداهای امیدوارکننده ای هستند.”

 

همچنین دکتر احمد عبدل غدیر گفته است:

 

“ما تجزیه و تحلیل پوشش جمعیت را برای اپیتوپ های سلول‌های T شناخته شده انجام دادیم و مجموعه ای از اپیتوپ ها را تعیین کردیم که احتمال می‌دهیم که پوشش گسترده ی جهانی داشته و کشور چین را نیز شامل شوند.”

 

میزان پوشش جمعیت برآورد شده نشان دهنده ی درصد افراد درون یک جامعه ی انتخابی است که سیستم ایمنی آنها حداقل یکی از اپیتوپ های موجود در مجموعه را شناسایی کرده و در برابر آن اپیتوپ واکنش نشان میدهد. پروفسور مک کی در این رابطه میگوید:

 

“هدف ما این بود که با استفاده از اپیتوپ های خاص که بتوانند در طرح های یک واکسن در نظر گرفته شوند، به مرحله ی اولیه ی ساخت واکسن کمک کنیم.”

 

واکسن برای کرونا
واکسن برای کرونا

پژوهشگران مؤسسه ی گالیله نیز در راستای ساخت واکسن برای ویروس کرونا جدید در حال کار بر روی واکسن ویروس برونشیت عفونی طیور هستند. رئیس گروه پژوهشی بیوتکنولوژی مؤسسه ی گالیله، دکتر چن کاتز، در رابطه با تلاش های این گروه میگوید:

 

“ویروس کرونا طیور شبهات بسیار زیادی با ویروس کرونا انسان دارد و ما میتوانیم از همان روش استفاده کنیم. تنها کاری که باید انجام دهیم این است که این سیستم را بر اساس یک توالی جدید تنظیم کنیم. ما در حال حاضر در اواسط این فرایند هستیم و امیدواریم که تا چند هفته ی آینده واکسنی برای این ویروس داشته باشیم.”

 

واکسن برای کرونا | همچنین دکتر کاتز اعلام کرد که برای عرضه واکسن خوراکی ابتدا باید کارآزمایی های بالینی را بر روس آنها انجام دهیم. مدیر عامل مؤسسه پژوهشی گالیله گفته است که این واکسن میتواند در مدت ۹۰ روز تأیید ایمنی را دریافت کند.

 

بیشتر بخوانید:

 

 

 

منبع The Verge   Science Daily