مقابله با کروناویروس | بر خلاف گفته ی سازمان بهداشت جهانی، پژوهشگران در یک تحقیق جدید به این نتیجه رسیده اند که استفاده از ماسک میتواند سرعت همه گیری بیماری کووید ۱۹ را به طرز چشمگیری کاهش دهد.

مقابله با کروناویروس
مقابله با کروناویروس

مقابله با کروناویروس

 

مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های ایالات متحده (CDC) بعد از بررسی اطلاعات موجود درباره ی انتقال هوابرد ویروس کرونا جدید، صبح امروز با انتشار یک دستور العمل تازه، استفاده از ماسک های پارچه ای را به همه ی مردم توصیه کرد. همچنین به تازگی یک تیم بین المللی از پژوهشگران نیز در مقاله ای جدید که روز گذشته در نشریه ی نیچر منتشر شد، به تأثیر بسیار زیاد ماسک های جراحی صورت در جلوگیری از انتقال ویروس کرونا و ویروس های آنفولانزا از افراد دارای علامت بیماری اشاره کرده اند.

استفاده از ماسک‌های صورت برای جلوگیری از ابتلا به کرونا از زمان آغاز شیوع این ویروس نزد پژوهشگران بهداشت عمومی به‌شدت بحث‌برانگیز بوده است. در ابتدا به‌ویژه در ایالات متحده، مقامات بهداشتی و پزشکی در توصیه به استفاده از ماسک سهل‌انگاری کردند و از مردم خواستند تا ذخیره‌ی کنونی ماسک‌های جراحی و ماسک‌های تنفسی N95 را برای کارکنان مراقبت‌های بهداشت نگه دارند.

با این حال، اکنون مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در ایالات متحده به تمام آمریکایی‌ها توصیه می‌کند در مکان‌های عمومی از ماسک‌های پارچه‌ای استفاده کنند. اما سازمان بهداشت جهانی ظاهرا هنوز هیچ تصمیمی برای تغییر موضع پیشین خود ندارد و همچنان استفاده از ماسک را تنها برای بیماران و مراقبان آن‌ها توصیه می‌کند؛ درحالی‌که مقاله‌ی جدید با استدلالی قانع‌کننده استفاده از ماسک را بسیار مؤثر می‌داند.

ویروس‌های کرونا و آنفلوانزا که عامل بروز عفونت‌های تنفسی هستند، از طریق مسیرهای مختلف از انسان به انسان منتقل می‌شوند: تماس مستقیم یا غیرمستقیم، قطرات کوچک تنفسی و ذرات کوچک‌تر به‌نام آئروسل. تاکنون به ما گفته شده است که ویروس کرونا جدید به‌ طور کلی هوابرد نیست و عمدتا از طریق تماس با افراد یا سطوح آلوده منتقل می‌شود؛ اما همان‌طور که پیش‌ تر در مطالب قبلی آیکلاریفاید خواندید، درباره‌ی انتقال ویروس کرونا از طریق هوا بین دانشمندان اتفاق نظر وجود ندارد.

مقابله با کروناویروس
مقابله با کروناویروس

اکنون مقاله‌ی نیچر برای آزمایش تأثیر ماسک‌های جراحی صورت، تا حد زیادی بر انتشار ویروس از طریق قطرات کوچک و ذرات آئروسل تمرکز کرده است. پژوهشگران در این مطالعه استدلال می‌کنند از آنجایی که اغلب اطلاعات موجود درباره‌ی اثر فیلترینگ ماسک‌های صورت و تنفسی از تجارب آزمایشگاهی با ذرات غیر بیولوژیکی به‌ دست آمده است و همچنین اغلب پژوهش‌ها بر آنفلوانزا و نه ویروس کرونا جدید (SARS-CoV-2) تمرکز کرده‌اند، آموخته‌های ما درباره‌ی اثربخشی ماسک‌های جراحی بسیار اندک است. با این اوصاف چگونه می‌توانیم آنچه را که می‌دانیم به دنیاگیری کنونی کووید ۱۹ تعمیم دهیم؟

پژوهشگران با استفاده از دستگاهی به‌ نام Gesundheit II که نفس انسان را جمع‌آوری می‌کند، آزمایشی انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که در افرادی که ماسک نمی‌پوشند، ویروس کرونا در ۳۰ تا ۴۰ درصد از قطرات کوچک و آئروسل‌ها یا ذرات کوچک‌تر خارج‌شده از آن‌ها وجود دارد؛ این در حالی است که تمام داوطلبانی که از ماسک صورت استفاده کرده بودند، اصلا هیچ ویروس کرونایی نه از طریق قطرات کوچک و نه آئروسل‌ها منتشر نکردند.

هرچند نتایج مطالعه‌ی اخیر درخور توجه است، همچنان باید با دیده‌ی شک و تردید به آن نگاه کرد. دون میلتون، نویسنده‌ی اصلی مقاله‌ی نیچر و استاد تمام بهداشت محیط کاربردی در دانشگاه مریلند به وب‌سایت Science Daily گفت:

 

“در مواقع عادی می‌گوییم اگر اثربخشی ماسک از نظر آماری به‌ نحو معنادار اثبات نشود یا در مطالعات دنیای واقعی اثرگذار نباشد، پوشیدن آن را توصیه نکنیم؛ اما در میانه‌ی یک دنیاگیری ما چاره‌ای دیگر نداریم. اگر ماسک حتی به‌ طور جزئی انتقال را کاهش دهد، ارزش امتحان کردن را دارد.”

 

در همین حال، موجودی ماسک‌ها در سرتاسر جهان درحال کاهش است. کارکنان مراقبت بهداشتی در کشورهای غربی به استفاده از ماسک‌های پارچه‌ای دست‌ساز روی آورده‌اند و ظاهرا در وضعیت کمبود و گرانی شدید این ماسک در کشورمان نیز تنها راه، ساخت ماسک در خانه است. توصیه‌ی جدید CDC به پوشیدن ماسک ممکن است معضلات کنونی در تأمین تقاضای جهانی ماسک را تشدید کند و نزاع بر سر دستیابی به آن را افزایش دهد؛ هرچند این مرکز تأکید می‌کند که ماسک‌های پزشکی باید برای کادر درمان ذخیره شود و مردم به‌ جای آن، از پوشش‌های پارچه‌ای استفاده کنند.

دولت ترامپ به‌ تازگی از شرکت ۳M که تأمین کننده‌ی تجهیزات پزشکی در آمریکا است، درخواست کرد که به‌ منظور حفظ ماسک‌های تنفسی N95 درون کشور، از فروش آن‌ها به کانادا خودداری کند. همچنین بر اساس جدیدترین گزارش‌ها، ایالات متحده کل محموله‌ی ماسک هواپیمایی را که عازم فرانسه بود، ضبط کرد. اکنون در این وضعیت ظاهرا رساندن یک ماسک کاربردی به‌ دست تک‌تک شهروندان به دشوارترین کار دنیا تبدیل شده است. با توجه به پژوهش نیچر و توصیه‌ی اخیر CDC، اکنون بهتر است که هنگام حضور در مکان‌های عمومی با هر وسیله‌ای که می‌توانید، چه روسری یا ماسک پارچه‌ای صورتتان را بپوشانید.

 

بیشتر بخوانید:

 

 

منبع: Futurism