واکسن روسیه برای کووید ۱۹ | در هفته ی گذشته یک تیم از دانشمندان روسیه نتایج فاز ۱/۲ آزمایشات برای واکسن جدید کووید ۱۹ را منتشر کردند. این تحقیق در مجله ی The Lancet چاپ شده است که یکی از معتبرترین مجله های پزشکی و دارویی جهان است.

واکسن روسیه برای کووید 19
واکسن روسیه برای کووید ۱۹

 

واکسن روسیه برای کووید ۱۹

این واکسن تاکنون به شدت جلب توجه کرده است چرا که ولادیمیر پوتین اعلام کرد که قبل از اتمام فاز سوم آزمایش از این واکسن در مقیاس عمومی استفاده خواهند کرد. این در حالی است که فاز سوم یکی از مهم ترین بخش های بررسی عملکرد واکسن است.

با این حال نتایج اولیه از آزمایشات این واکسن نسبتاً خوب بوده اند. گفتنی است که در این آزمایش فقط ۷۶ داوطلب حضور داشتند، اما خوشبختانه همه ی آنها پس از تزریق واکسن قادر بودند که آنتی بادی بسازند و محققان به جز یک سری واکنش های خفیف به واکسن مورد دیگری را در بدن این داوطلبین مشاهده نکردند. این یعنی واکسن های روسیه می‌توانند مؤثر باشند اما فعلاً خیلی زود است که از عملکرد آنها کاملاً مطمئن شویم چرا که در آزمایش مذکور فقط ۷۶ نفر شرکت داشتند.

از طرفی یک مشکل دیگر نیز وجود دارد.

تنها سه روز از انتشار تحقیق روسیه گذشته بود که آقای انریکو بوچی از دانشگاه Temple متوجه شد که در این تحقیق یک سری کپی برداری‌های بسیار واضح به وجود دارند. او یافته های خود را در قالب یک یادداشت ضروری در وبسایت خود منتشر کرد و تعداد زیادی از دانشمندان آن را امضاء کردند.

گویا کاملاً مشخص است که دیتایی که روسیه ارائه کرده است یک سری ایراداتی دارند. در ادامه می‌توانید یک نمونه را ببینید تا متوجه شوید که چه خبر است.

واکسن روسیه برای کووید 19
واکسن روسیه برای کووید ۱۹

همانطور که می‌بینید در هر ستون ۹ دایره به چشم می‌خورند که نشان دهنده ی تعداد داوطلبین هستند و همچنین ارتفاع آنها نیز حاکی از میزان آنتی بادی هایی است که در بدن هر کدام از آنها تولید شده است. اگر توجه کنید می‌بینید که دایره هایی که در سمت چپ و راست در کادرهای قرمز قرار دارند، از یک الگوی مشابه برخوردار هستند (این کادرها برای تأکید اضافه شده اند). چنین چیزی نباید اتفاق بیفتد چون واقعاً امکان پذیر نیست.

این احتمال وجود دارد که چنین شباهتی به صورت شانسی رخ داده باشد، اما مسئله این است که این تنها کپی برداری در تحقیق روسیه نبوده است. پرفسور بوچی حداقل ۱۳ مورد این چنینی را مشاهده کرده است که نتایج کاملاً به هم شبیه هستند. گفتنی است که سایر کپی برداری ها نیز شبیه به نمونه ی بالا هستند.

توضیح ساده برای این اتفاق این است که دانشمندان روسیه یک سری از دیتاهای مربوط به آزمایشات واکسن کووید ۱۹ را از سایر تحقیق ها کپی کرده و آنها را به تحقیق خود اضافه کرده اند. البته نویسنده ی ارشد این تحقیق، آقای دنیس لوگونو، گفته است که هیچ مشکلی در این دیتا وجود ندارد. از آنجایی که نویسندگان روسیه ای دیتای اصلی را ارائه نکردند و نشریه ی Lancet نیز آن دیتا را درخواست نکرد، سایر دانشمندان نمی‌توانند آن را چک کنند.

بیشتر بخوانید

 

از این قضیه چه نتیجه ای می‌توانیم بگیریم؟ همه چیز کاملاً شفاف است، دانشمندان روسیه ای از یک الگو استفاده کرده اند که شباهت زیادی به نمونه هایی دارد که حاکی از عملکرد صحیح واکسن بوده اند. حال سؤالی که پیش می‌آید این است که آیا این دانشمندان واقعاً تست های ۱/۲ را انجام داده اند یا خیر. گفته میشود که روسیه فاز سوم آزمایشات را با ۴۰ هزار داوطلب انجام میدهد. امیدواریم که حداقل در این مرحله با نتایج قابل اطمینان تری مواجه شویم.

 

منبع: Forbes