واکسن جدید کووید ۱۹ | به نظر می‌رسد که یک واکسن که خیلی مطمئن و مؤثر ظاهر شده است در حال طی کردن مراحل پایانی تست است و به زودی به مرحله ی تولید خواهد رسید. محققان به قدری از این واکسن راضی هستند که گویا ما هم باید به واقع بابت این موضوع خوشحال باشیم.

واکسن جدید کووید ۱۹
واکسن جدید کووید ۱۹

 

واکسن جدید کووید ۱۹

یک کمپانی دارویی آلمانی به نام BioNTech به همراه پارتنر آمریکایی اش یعنی Pfzier در روز دوشنبه اعلام کردند که یک واکسن برای کووید ۱۹ ساخته اند که تأثیر ۹۰ درصدی دارد. این دارو در حال حاضر در فاز سوم آزمایشات قرار دارد و همچنان یک سری موارد در خصوص میزان تأثیرگذاری آن در دست بررسی است. همچنین تولید و عرضه ی آن نیز یک مسئله ی پیچیده ی دیگر است. اما در کل این خبر به شدت امیدوار کننده است.

 

در فاز آزمایشی چه اتفاقی افتاد؟

در یک آزمایش بسیار بزرگ که حدود ۴۳۵۰۰ داوطلب در آن شرکت کردند (عده ای واکسن واقعی دریافت کردند و عده‌ای فقط یک دارونما دریافت کردند)، ۹۴ نفر با کووید ۱۹ مقابله کردند. نتایج این آزمایش حاکی از آن بود که میزان تأثیرگذاری این واکسن ۹۰ درصد است. ما نمی‌دانیم که آن ۹۴ نفر در حال حاضر چه وضعیتی دارند. همچنین مشخص نیست که افراد واکسینه شده تا چند وقت در برابر این بیماری مقاوم هستند یا اینکه واکسن تا چه مدت میتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند. ولی ما می‌دانیم که تأثیر آن تا ۲۸ روز پس از دریافت دوز دوم نمایان است و هیچ گزارشی از عوارض جانبی منتشر نشده است.

 

آیا این خبر به واقع خوب است؟

قطعاً این خبر به شدت خوشحال کننده است. خوشحالی ما فقط به این خاطر نیست که این واکسن مطمئن و مؤثر است، بلکه ما به این دلیل خوشحال هستیم که بالاخره راهی برای کنترل بیماری کووید ۱۹ پیدا شده است چرا که این بیماری تاکنون غیر قابل کنترل به نظر می‌رسید. نگرانی اصلی ما این بود که این بیماری نیز مانند مالاریا و HIV هر گونه واکسنی را شکست بدهد. لازم به ذکر است که تأثیرگذاری ۹۰ درصد بسیار بیشتر از چیزی است که اکثر مردم انتظارش را داشتند. بنیان گذار این شرکت آلمانی گفته است که پیش بینی میکند این واکسن تا یک سال در برابر کروناویروس مقاومت داشته باشد و همچنین بتواند نزدیک به ۲۰ نوع مختلف از ویروس Sars-CoV-2 را مهار کند. از این رو می‌توانیم امیدوار باشیم که واکسن های مؤثر بیشتری تولید خواهند شد.

 

واکسن ها چگونه کار می‌کنند؟

یک واکسن معمولی مجموعه ای از پروتئین های غیر فعال شده ی ویروس را وارد بدن می‌کند. آن ویروس های مرده باعث تحریک و فعال‌سازی سیستم ایمنی بدن می‌شوند و در نتیجه بدن در برابر ویروس اصلی از خود مقاومت نشان می‌دهد. این رویکرد قطعی و اثبات شده است اما به زمان زیادی احتیاج دارد. اما این واکسن جدید متفاوت است. این واکسن از تکنولوژی mRNA استفاده می‌کند که در ابتدا برای درمان سرطان توسعه یافته بود. در این روش جدید واکسیناسیون یک سری کدهای ژنتیکی به بدن وارد میشوند.‌ سپس این کدها پروتئین های لازم برای فعال‌سازی و تقویت سیستم ایمنی را تولید می‌کنند. به عبارت ساده‌تر، mRNA سلول ها را گول میزند که میزان بسیار ناچیزی از کروناویروس را تولید کنند تا در بدن در صورت مواجهه با این بیماری بتواند به سرعت آنتی بادی تولید کند.

 

آیا این تکنولوژی جدید است؟

نه کاملاً. واکسن‌های mRNA برای سال‌ها در دست توسعه بوده‌اند و هدف از تولید آنها مهار کردن بیماری هایی نظیر آنفولانزا، زیکا و HIV بوده است. اما آمدن کووید ۱۹ باعث شد که این پروسه با سرعت بسیار بیشتری انجام شود. مزایای اصلی واکسن‌های mRNA این است که توسعه‌ی آنها بسیار سریعتر است و همچنین تولید آنها نیز به مراتب آسان‌تر است. از این رو تکنولوژی مذکور برای کنترل همه گیری کروناویروس ایده آل است. همچنین گفته شده است که عوارض جانبی این واکسن‌ها به مراتب کمتر از واکسن‌های معمولی است. دو کمپانی مذکور اعلام کرده‌اند که قادر خواهند بود تا پایان سال آینده نزدیک به ۱.۳۵ میلیارد دوز از این واکسن را تولید کنند. گفتنی است که واکسن های mRNA دیگری نیز در آمریکا، آلمان و کالج لندن در دست توسعه هستند.

 

اتفاق بعدی چه خواهد بود؟

فاز سوم آزمایشات همچنان در حال انجام است و تا چند هفته ی آینده ادامه خواهد داشت. بریتانیا تاکنون سفارش ۴۰ میلیون دوز را داده است و احتمالاً ۱۰ میلیون از آنها تا قبل از پایان ماه دسامبر آماده می‌شود. همچنین پژوهشگران در این مدت می‌توانند اطلاعات خود را در خصوص جزئیات این واکسن افزایش دهند. آیا این واکسن بر روی همه تأثیر می‌گذارد و از شیوع کووید ۱۹ جلوگیری می‌کند؟ اگر جواب منفی است نباید بیش از حد امیدوار باشیم. آیا این واکسن در برابر بیماری‌های شدید نیز مقاوم است یا فقط میتواند جلوی بیماری‌های خفیف را بگیرد. مقاومت در برابر بیماری تا چند وقت طول می‌کشد؟ از طرفی باید این را در نظر بگیریم که عده ای از مردم اصلا علاقه ای به واکسیناسیون ندارند. برای مثال در بریتانیا از هر ۶ نفر، ۱ نفر با واکسیناسیون مخالف است.

بیشتر بخوانید

 

اگر واکسن در نهایت شکست بخورد چه اتفاقی خواهد افتاد؟

پژوهشگران تاکنون از عملکرد این واکسن به شدت راضی بوده‌اند و همچنین در هفته های آینده نتایج فاز سوم آزمایشات را اعلام خواهند کرد. از این رو دولت ها قادر خواهند بود که سفارش های بیشتری ارسال کنند و بابت عملکرد واکسن نگرانی نداشته باشند.

در کل ما باید به شدت بابت این اتفاق خوشحال باشیم چرا که ممکن است این واکسن همه چیز را تغییر دهد و ما بالاخره از این وضعیت راحت شویم. پس از شکست دادن کرونا باید شاهد رونق گرفتن مجدد صنایع و کسب و کارها شویم و در کل دیگر شاهد رکود اقتصادی نخواهیم بود. لازم به ذکر است که این پایان همه گیری نیست، بلکه شروعِ پایان آن است.

 

منبع: Money Week