ویتامین D در برابر COVID-19 | می توان گفت که ویتامین دی تقریبا نقش مهمی در فرایند اکثر فعالیت های بدن ما دارد، یک مطالعه جدید به تازگی می گوید که کمبود این ویتامین بدن را در برابر گسترش ویروس کووید ۱۹ آسیب پذیر می کند. آیا این ادعا صحیح است؟

ویتامین D در برابر COVID-19
ویتامین D در برابر COVID-19

 

ویتامین D در برابر COVID-19

بدون تردید ویتامین دی در همه جای بدن نقش داشته و فعالیت مهمی را نیز در بدن ما انجام می دهد. کمبود شدید ویتامین دی، که معمولا در اندازه ۱۲ نانوگرم در ۱ یا کمتر از یک میلی لیتر خون رخ می دهد، منجر به تغییر شکل شدید و دردناک استخوان ها شده که در نوزادان و کودکان خردسال به عنوان راشیتیسم شناخته می شود و در بزرگسالان نیز به استئومالاسی تبدیل می شود. متأسفانه اینجاست که تحقیقات علمی دیگر جوابی برای درمان ندارند.

 

کمبود این ویتامین از کجا شروع می شود؟

ویتامین D در برابر COVID-19
ویتامین D در برابر COVID-19

در حقیقت هیچکس نمی داند که یک شخص بالغ به چه میزان از ویتامین دی احتیاج دارد. این سوال که کمبود چه زمانی احساس خواهد شد نیز به همین ترتیب بحث برانگیز است. با این حال، مصرف این ویتامین کم کم در میان مردم افزایش خواهد یافت.

تعداد مطالعات منتشر شده نیز در سال های اخیر در مورد ویتامین خورشید بسیار افزایش یافته است. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۹ یک مطالعه نشان داد که ویتامین دی مسئول عملکرد صحیح اسکلت بدن است و با بیماری های قلبی عروقی، دیابت نوع ۲ و انواع مختلف سرطان نیز در ارتباط است.

 

یک ویتامین همه کاره

سطح ویتامین دی در بدن با توجه به قرار گرفتن در معرض آفتاب افزایش و کاهش می یابد. اگر اشعه ماورا بنفش کافی به پوست برسد، بدن قادر است خود ویتامین دی را تولید کند. با این حال، بدن انسان فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد از نیاز روزانه خود را از مواد غذایی تأمین می کند.

ویتامین دی که از نور خورشید یا غذا تولید می کنیم در ابتدا از نظر بیولوژیکی فعال نیست. قبل از اینکه کلیه ها قادر به تولید فرم فعال بیولوژیکی ویتامین، معروف به کلسیتریول باشند و آن را در خون آزاد کنند، برخی از فرایندهای متابولیک باید از قبل انجام شده باشد.

علاوه بر این، بسیاری از اندام ها گیرنده هایی دارند که پیش ماده کلسیتریول به آنها متصل می شود. بعلاوه، این ماده در خون نیز وجود دارد.

از این پیش ماده، اندام ها خود کلسیم تریول را تولید می کنند، بدن سپس از آن برای فرآیند های بی شمار دیگری نیز استفاده می کند. بنابراین این فرم از ویتامین دی ترشح انسولین را تنظیم می کند، از رشد تومور جلوگیری می کند و باعث تشکیل سلول های قرمز خون و همچنین بقا و فعالیت ماکروفاژها می شود که برای سیستم ایمنی بدن مهم هستند.

 

آیا کمبود ویتامین دی در بدن مساوی است با آسیب پذیری در برابر ویروس کووید-۱۹؟

ویتامین D در برابر COVID-19
ویتامین D در برابر COVID-19

یک مطالعه تحقیقاتی که اخیرا در دانشگاه هوهنهایم انجام شده است اکنون ارتباطی را بین کمبود ویتامین دی، برخی بیماری های قبلی و موارد شدید ابتلا به کووید ۱۹ را هدف گرفته است.

طبق این مطالعه شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد چندین بیماری غیر واگیر (فشار خون بالا، دیابت، بیماری های قلبی عروقی، سندرم متابولیک) با سطح پایین پلاسمای ویتامین دی در بدن فرد ارتباط دارند. این بیماری ها اغلب با کمبود ویتامین دی در بدن همراه هستند. و این کمبود خطر ابتلا به ویروس کووید ۱۹ در بدن را افزایش می دهد.

مارتین فسناخت (Martin Fassnacht)، رئیس بخش غدد درون ریز در بیمارستان دانشگاهی وورتسبورگ می گوید که این گفته کاملا درست است. با این حال، او به رابطه بین کمبود ویتامین دی و ویروس کووید ۱۹ اشاره دارد. با این حال از نظر او، هنوز محققان نتوانسته اند ثابت کنند که مصرف این ویتامین می تواند جلوی ابتلا به کووید ۱۹ را بگیرد.

دکتر فسناخت می گوید:

“اگر نگاه دقیق تری به تحقیقات بیندازید، امیدی به تاثیر مصرف این ویتامین برای غلبه بر ویروس نیست.”

 

مطالعات در مقابل مداخله

بسیاری از مطالعات در مورد ویتامین دی مطالعات ارتباطی یا مشاهده ای است. فاسناخت می گوید:

“طبق این تعریف، این مطالعات نمی توانند رابطه علیت را ثابت کنند، بلکه فقط به همبستگی های صرف اشاره می کنند.”

 

او سعی می کند این قضیه را با مثالی نشان دهد:

“دو گروه از افراد ۸۰ ساله را تصور کنید. یک گروه سر حال، فعال و ورزش می کنند. اگر آنها را با گروه دیگری که در خانه های سالمندان زندگی میکنند مقایسه کنید، اختلاف سطح ویتامین دی چشمگیر خواهد بود. امید به زندگی نیز بسیار متفاوت خواهد بود.”

 

اما اینکه بخواهم تفاوت تناسب اندام را فقط با وضعیت ویتامین دی توضیح دهم خیلی ساده است. فسناخت می گوید:

“سطح ویتامین دی اندازه گیری خوبی برای میزان بیمار بودن فرد است. اما نه بیشتر.”

 

به گفته فسناخت، هیچ یک از مطالعات مداخله ای که تا به امروز انجام شده است و به طور خاص تاثیر ویتامین دی بر بیماری های مختلف را بررسی کرده است، نتوانسته ارتباط قبلی و مطالعات آزمایشگاهی یا اثر مثبت فرض شده ویتامین دی بر ویروس را تایید کند.

 

به تحقیقات بیشتری نیاز است

در مقاله منتشر شده توسط دانشگاه هوهنهایم آمده است:

“اگر به عفونت ویروس کرونا مشکوک هستید، بررسی وضعیت ویتامین دی در بدنتان کاملا ضروری است.”

 

فسناخت همچنین می گوید:

“مطالعات در حال انجام است تا ببینیم آیا ویتامین دی به عفونت کووید-۱۹ کمکی می کند یا خیر، اما من شخصا اعتقاد ندارم که واقعا چنین چیزی امکان پذیر است.”

 

با این وجود، وی گفت که انجام این مطالعات صد در صد مفید خواهد بود.

بیشتر بخوانید

 

با توجه به وضعیت این مطالعات، فسناخت زیاد به جایگزین های پیشگیرانه و مصرف ویتامین دی که به تازگی در کشور های زیادی افزایش یافته است اهمیت نمی دهد، وی گفت:

“اعتقاد من به اینکه مصرف ویتامین دی به پیشگیری از ابتلا به این ویروس کمک می کند بسیار کم است. البته که من هم می توانم اشتباه کرده باشم.”

 

منبع: DW