بالاخره نسل نهم کنسول‌های خانگی از راه رسید و شرکت مایکروسافت با کنسول جدیدش نقش بزرگی را در آینده‌ی این نسل ایفا می‌کند. با نقد و بررسی ایکس باکس سری ایکس همراه آیکلاریفاید باشید.

نقد و بررسی ایکس باکس سری ایکس

نقد و بررسی ایکس باکس سری ایکس ؛ قدرتمندترین کنسول نسل نهم

مایکروسافت ظاهر کنسول نسل بعدی خود را بسیار مشابه با کیس‌ PCهای قدرتمند طراحی کرده است و اکنون پس از استفاده از دستگاه دلیل این موضوع بسیار شفاف است: این کنسول کاملا حس استفاده از یک کامپیوتر را به مخاطبانش می‌دهد. دلیلش هم استفاده از SSD پرسرعت و پردازنده‌ی مرکزی بسیار قدرتمندی است که از ۱۲۰ فریم بر ثانیه پشتیانی می‌کند و از طرفی دیگر نیز تمام بازی‌های نسل‌های گذشته را می‌توان روی آن بازی کرد. همه‌ی این‌ها در پکیجی ۴۹۹ دلاری عرضه شده که واقعا شگفت انگیز است.

مایکروسافت تمام اجزای Xbox Series X را در یک قاب جعبه ای ، مستطیلی و برج مانند فشرده کرده است.بگذارید خیالتان را راحت کنم که کنسول در حالت عمودی بسیار جذاب‌تر از حالت افقی آن است. پایه Xbox Series X قابل جابجایی نیست و (برخلاف PS5) این کنسول برای باز شدن طراحی نشده است. هنگامی که به صورت افقی قرار می گیرد ، منصفانه است که بگوییم انگار کنسول افتاده است! طراحی دستگاه ساده و به دور از زرق و برق است. بنابراین من چندان عاشق آن نیستم اما دلیلی برای تنفر از طراحی نیز وجود ندارد.


در پشت دستگاه، دو پورت USB در کنار یک پورت اترنت ، یک اسلات برای افزایش حافظه ذخیره سازی و HDMI 2.1 وجود دارد. در جلو ، یک درگاه USB و درایو Blu-ray 4K وجود دارد. مایکروسافت همچنین برآمدگی های برجسته بریل را در کنار درگاه های Xbox Series X اضافه کرده است ، که برای دسترسی بهتر به دکمه‌ها جذاب است. متأسفانه ، ایکس باکس سری ایکس از Wi-Fi 6 پشتیبانی نمی کند ، که این موضوع کمی برای آینده کنسول نگران کننده است.

من هیچ مشکلی در مورد گرما و سر و صدا در سری X مشاهده نکرده ام. مایکروسافت فن خروجی Xbox Series X را در بالای دستگاه قرار داده است. در کنار آن یک لایه پلاستیکی سبز رنگ نیز قرار دارد که بسیاری از افراد پیش از این فکر می‌کردند، LED است اما این طور نیست. در طول چند هفته استفاده از دستگاه، ایکس باکس جدید به هیچ وجه داغ نکرد که این بسیار خبر خوش آیندی است چرا که کنسول‌های نسل پیش به این مشکل دچار شده بودند.

قضاوت در مورد جمع شدن گرد و غبار ، سر و صدا و طرفداران فقط در عرض چند هفته استفاده دشوار است ، با این حال به نظر نمی‌رسد دلیلی برای نگرانی وجود داشته باشد. البته در نظر داشته باشید که بهتر است کنسول را در مکانی باز بگذارید تا جریان هوا بتواند به سادگی عبور کند.

کنترلر دستگاه نیز دستخوش تغییراتی کوچک شده است. اکنون مانند پلی استیشن ۴، دکمه‌ی Share روی دسته وجود دارد و می‌توان از ان برای به اشتراک گذاشتن گیم‌پلی بازی‌های خود استفاده کنید. همچنین D-Pad دسته نیز بسیار بهتر نسل پیش شده است. با این حال کنترلر همچنان از باتری قلمی بهره می‌برد که شما برای خرید باتری شارژی و استفاده از پورت USB C باید مبلغ ۲۴.۹۹ دلار را به صورت جداگانه هزینه کنید.

 

حافظه ذخیره سازی و سرعت لود

زمان بارگذاری در ایکس باکس سری ایکس در مقایسه با آنچه که در کنسول های کنونی به آن عادت کرده ایم فوق العاده به نظر می‌رسد. کنسول جدید به لطف استفاده از حافظه‌ی SSD و همکاری آن با پردازنده بسیار بهتر، در لود کردن بازی‌ها عالی است.

 

لودتایم در بازی های مختلف : ایکس باکس سری ایکس در برابر  ایکس باکس وان ایکس

من در هر بازی که در سری X تجربه کردم، متوجه بهبود زمان بارگذاری شدم. برخی از بازی‌ها تا چند دقیقه زودتر و برخی دیگر چند ثانیه زودتر لود می‌شوند،‌ با این حال باید منتظر عرضه‌ی بازی‌های نسل بعدی بیشتری برای قضاوت دقیق‌تر باشیم. بازی‌هایی مانند Destiny 2 و Sea of Thieves تقریبا نصف زمانی که روی نسل پیش طول می‌کشیدند لود می‌شوند.

با اینکه سری ایکس با حافظه ۱ ترابایتی عرضه می‌شود، اما تنها ۸۰۲ گیگابایت آن در اختیار کاربران قرار می‌گیرد که البته کمی از ۷۸۰ گیگابایت کنسول One X بیشتر است. مایکروسافت حافظه‌ی زیادی را در اختیار سیستم عامل و قابلیت Quick Resume قرار داده است. این قابلیت باعث می‌شود که میان بازی‌های مختلف تنها در ۱۰ ثانیه بتوانید جا به جا شوید.

البته که می‌توان با پرداخت ۲۱۹.۹۹ دلار، کارت حافظه SSD یک ترابایتی خریداری کرد که البته ۹۲۰ گیگ حافظه در اختیار شما قرار می‌دهد. بازی هایی که به طور خاص برای Xbox Series X به روز شده اند ، از معماری Velocity جدید مایکروسافت استفاده می کنند تا بیشترین عملکرد را از SSD سیستم ببرند ، بنابراین نمی توانید آن‌ها را از حافظه USB لود کنید. با این حال ، اکثریت قریب به اتفاق بازیهای بکوارد ، از Velocity Architecture استفاده نمی کنند ، به این معنی که می توان آنها را مستقیماً از روی درایو USB بازی کرد.

 

بهینه‌سازی بازی‌ها و حالت ۱۲۰ فریم

GPU قدرتمند کنسول جدید به این معنی است که بسیاری از بازی‌ها مانند Fallout اکنون می‌توانند از ۳۰ فریم به ۶۰ فریم تبدیل شوند.

این پیشرفت ها همچنین به این معنی است که اکثر عناوین با عملکرد ضعیف در Xbox One باید حداقل ۳۰ فریم در ثانیه را داشته باشند. بسیاری از افت نرخ فریم هایی که در بازی های Xbox One X مشاهده کرده ام ، به لطف تقویت سخت افزار ، به سادگی با Xbox Series X از بین رفته اند. من متوجه شده ام که Apex Legends ، Warframe و Destiny 2 اصلا افت فریمی ندارند.

بازی‌های مانند Sea of Thieves و Forza Horizon 4 نیز به لطف به‌روزرسانی اختصاصی که دریافت کردند، اکنون ۶۰ فریم اجرا می‌شوند و کیفیتی مشابه با نسخه‌ی کامپیوتر ارائه می‌دهند.

 

حتی بهبود بازی‌های نسل‌های قبلی مانند GTA IV نیز عالی از آب درآمده و این بازی نیز روی ۶۰ فریم قفل شده است. این بازی همچنین از قابلیت HDR نیز پشتیبانی می‌کند که مایکروسافت در کنسول جدید خود قرار داده است تا همه‌ی بازی‌ها بهتر به نظر برسند.

با این حال جذاب‌ترین بازی‌های ایکس باکس سری ایکس بازی‌های Dirt 5 و Gears 5 هستند چرا که از حالت ۱۲۰ فریم پشتیبانی می‌کنند. این همان جایی است که کنسول نسل نهمی مایکروسافت کاملا مشابه با یک PC قدرتمند عمل می‌کند. بسیاری از مردم هستند که فریم ریت را به گرافیک نهایی ترجیح می‌دهند و به همین دلیل، حالت ۱۲۰ فریم می‌تواند نوید اتفاقات جذابی را در آینده بدهد. اتفاقی که در بازی Dirt 5 افتاد این بود که گرافیک کلی بازی برای رسیدن به ۱۲۰ فریم بر ثانیه کمی افت کرد اما به نظر فریم بهتر و تجربه‌ی روان‌تر به چند افکت تصویری بیشتر می‌ارزد.

ایکس باکس جدید تجربه‌ای جدید را به ارمغان می‌آورد که من نمی‌توانم به طور دقیق بگویم که این موضوع حاصل از چیست. شاید به دلیل ورود به نسل بعدی باشد و شاید هم به خاطر این باشد که سخت‌افزار جدیدتر همه چیز را سریع‌تر جلوه می‌دهد.

فریم ریت بالاتر، قطعا یکی از اولیت‌های ایکس باکس سری ایکس است  با این حال تکنولوژی‌های دیگری مانند ری تریسینگ نیز در این کنسول وجود دارند. به عنوان مثال، بازی Watch Dogs Legion با فعال کردن قابلیت ری تریسینگ، روی ۳۰ فریم اجرا می‌شود البته که در زمان نگارش این متن، این ویژگی هنوز فعال نبوده و نمی‌توان راجع به آن چندان صحبت کرد.

این که بتوان گزینه‌های زیادی را مانند کامپیوتر برای تنظیمات گرافیکی داشت، قطعا خبر خوش آیندی است.

قابلیت Quick Resume و رابط کاربری

در حالی که سخت افزار و تجربه بازی در Xbox Series X تغییر کرده است ، داشبورد ثابت مانده است. مایکروسافت همان داشبورد Xbox One را که امروزه نیز وجود دارد تقریبا بدون تغییر خاصی در سری ایکس نیز قرار داده است.

البته که این موضوع چندان مشکل خاصی را به وجود نمی‌آورد چرا که از زمان معرفی Xbox one در سال ۲۰۱۳، مایکروسافت همواره در حال بهبود رابط کاربری خود بوده است و تقریبا سالی نمی‌گذرد که رابط کاربری تغییر بزرگی را دریافت نکند. مشکلات رابط کاربری عموما دیگر وجود ندارند و حتی داشبورد روی سری ایکس کمی بهتر و سریع‌تر نیز به نظر می‌رسد. طراحی جدید بخش فروشگاه نیز به حس مدرن بودن کنسول کمک شایانی کرده است. البته که این طراحی روی Xbox One نیز در دسترس علاقه‌مندان قرار دارد.

به لطف سخت‌افزار قوی‌تر، زمان بوت شدن کنسول حدود ۲۰ ثانیه است! به همین دلیل شاید از این پس بخواهید که به جای Stand By کردن دستگاه، آن را خاموش کنید.

قابلیت Quick Resume را می‌توان بزرگترین تفاوت داشبورد نسل جدید و قدیم دانست. به کمک این ویژگی می‌توان بین بازی‌های مختلف تنها در ۱۰ ثانیه یا حتی کمتر، جابه جا شد.

البته به نظر می‌رسد که در همه‌ی بازی‌ها نمی‌توان از این ویژگی استفاده کرد. به عنوان مثال من نتوانستم در بازی‌های GTA V، Forza Horzion 4 و Watch Dogs Legion از آن استفاده کنم. مایکروسافت فعلا در تلاش است که این مشکل را برطرف کند و باید منتظر آپدیت‌های آینده باقی ماند. در بازی‌هایی که این ویژگی‌ در آن‌ها فعال است، Quick Resume فوق‌العاده عمل می‌کند و می‌توان به راحتی بین بازی‌ها جا به جا شد( البته Gears 5 مشکلاتی مانند دیر لود شدن صدا را داشت به احتمالا موضوع مهمی نباشد). در کل این قابلیت یکی از بهترین ویژگی‌های Xbox Series X است و با اینکه مشکلاتی را به همراه دارد اما در آینده‌ای نه چندان دور، مشکلات برطرف خواهند شد.

موضوع آخر راجع به رابط کاربری، بخش به اشتراک گذاری اسکرین‌شات و ویدیو‌ها است. با اینکه مایکروسافت در مورد دکمه Share روی کنترلر با آب و تاب زیادی صحبت کرده، اما سرعت پایین سرور‌های مایکروسافت بسیار کار را خراب کرده است و ویدیو‌ها با سرعت کمی آپلود می‌شوند که این موضوع از ارزش دکمه Share می‌کاهد. این مشکل مربوط به اینترنت من نبود چرا که روی PC با سرعت بالایی می‌توانم حتی بازی‌ها را استریم کنم و با این حال، برای آپلود یک کلیپ روی ایکس باکس، باید مدت زمان زیادی را به انتظار بنشینم که اصلا خبر خوبی نیست و امیدوارم که مایکروسافت فکری به حال این موضوع در آینده کند.

 

حسی مشابه کامپیوتر‌های شخصی

به ایستگاه پایانی نقد و بررسی ایکس باکس سری ایکس رسیده‌ایم و نوبت جمع‌بندی است. رویکرد مایکروسافت کاملا مشخص است و این شرکت تمام تلاش خود را کرده است که تجربه کنسولی را به مشابه تجربه‌ی بازی با یک کامپیوتر قدرتمند کند. خرید کنسول جدید مایکروسافت مانند ارتقا کامپیوتر می‌ماند چرا که شما از همان ویندوز ۱۰ و بازی‌های مشابه استفاده می‌کنید، اما همه چیز مدرن و روان‌تر به نظر می‌رسد. سیاست‌های مایکروسافت در نسل نهم کاملا متفاوت از سونی و رویکرد بازی‌های انحصاری‌، طراحی جدید و کنترلر کاملا متفاوتش است و این شرکت در نظر دارد تا حسی آشنا را در مخاطبان خود ایجاد کند.

بهترین ویژگی ایکس باکس جدید این است که با وجود شباهت‌هایش به یک کامپیوتر، مشکلات آن را مانند درایور‌ها، آپدیت‌های ویندوز و قدیمی شدن سخت افزار ندارد. اگر بازی‌سازان بتوانند به خوبی از ویژگی‌های مختلف این کنسول استفاده کنند و گزینه‌های مختلفی را برای تنظیمات گرافیکی قرار دهند،‌ آینده‌ی خوشی در انتظار این کنسول است.

البته یک سوال هم در انتها باقی می‌ماند، آن ۲۳ استودیو جدیدی که مایکروسافت خریداری کرده است، کی بازی‌های خود را منتشر خواهند کرد؟ به هر حال کنسول‌های نسل جدید به بازی های جدید هم نیاز دارند و قابلیت‌هایی مانند پشتیبانی از بازی‌های نسل قبل، شاید نتوانند پتانسیل واقعی کنسول را نشان دهند. مایکروسافت باید بازی‌های خوبی را برای فروش بهتر کنسول خود عرضه کند.

امیدوارم که از نقد و بررسی ایکس باکس سری ایکس لذت برده باشید.

 

منبع: The Verge