مروری بر تاریخچه مک او اس به افتخار بیست و یک سالگی MacOS X

تاریخچه مک او اس | تاریخچه سیستم عامل Mac OS ؛ حدود بیست سال پیش بود (۲۴ مارس ۲۰۰۱) که اپل نخستین نسخه عمومی سیستم عامل Mac OS X و جانشین سیستم عامل قدیمی و کلاسیک Mac OS رابه بازار عرضه کرد. این نسخه که Chettah نام داشت به خاطر رابط کاربری آکوا (Aqua) معروف شد. جالب است بدانید که در قسمت‌هایمختلف سیستم عامل، از پنجره‌ ها بگیر تا دکمه‌ها ، اثری از «آب» به چشم میخورد.

سیستم عامل Mac OS X

تاریخچه مک‌ او اس ایکس | سیستم عامل Mac OS X ؛ سرنوشت ساز ترین نرم افزار تاریخ اپل

۲۴ مارس ۲۰۲۱ ، بیستمین سالگرد عرضه ی این سیستم عامل بود.سیستم عامل خاطره انگیزی که عنصر نجات اپل بود و گرچه که سیستم عامل اپل در این بیست سال بسیار تغییر کرده است اما این Mac OS X بود که اپلِ درحال شکست را به شرکتی خارق العاده و موفق بدل کرد.

سیستم عامل Mac OS X در تاریخ ژانویه ۲۰۰۰ و رویداد Macworld Expo به جهانیان معرفی شد.استیو جابز که مدیرعامل آن زمان اپل بود در مراسم رونمایی گفت که «مک او اس تِن با سادگی‌اش کاربران معمولی و با قدرتش حرفه‌ای‌ ها را سرذوق می آورد» و افزود که این نسخه«مهم‌ترین نرم افزار» اپل از زمان عرضه اولین نسخه سیستم عامل مکینتاش در سال ۱۹۸۴ به حساب می آید.

رابط کاربری معروف این نسخه یعنی آکوا ، قابلیت داک را معرفی کرد که دسترسی به اپلیکیشن‌ها و فولدر هارا آسان تر از همیشه نشان میداد.باید به این نکته نیز اشاره کرد که این سیستم عامل ، نسخه بازطراحی شده اپلیکیشن فایندر (Finder) را در خود داشت که برای سازماندهیو مدیریت بهتر فایل‌ها استفاده می شد. یکی از فراموش نشدنی‌ترین ویژگی‌های رابط کاربری آکوا، ظاهر بسیار زیبای آن بود و در آن المان‌هایمختلف و دکمه‌ها شبیه قطره‌های آب طراحی شده بودند.

از ویژگیهای کاربردی مک او اس ۱۰ می توان به سیستم مدیریت پیشرفته اشاره کرد که به لپ تاپ‌های سری iBook و PowerBook اجازهمی‌داد تا به طور لحظه ای از وضعیت Sleep بیدار شوند. از دیگر قابلیتهای این نسخه می‌توان به سیستم مدیریت حافظه پویا و موتور گرافیکیQuartz 2D اپل برای «خلق جلوه‌های خارق العاده گرافیکی» و پشتیبانی از فونت‌های بیشتر اشاره کرد. روی این نسخه نرم افزارهایQuickTime 5، iMovie 2، iTunes و AppleWorks (برنامه افزایش بهره‌وری اپل در آن زمان) به طور پیش‌فرض نصب شده بود.

تاریخچه مک او اس

سیستم عامل مک او اس ۱۰ مبتنی بر سیستم عامل داروین (Darwin) توسعه داده شده بود و از بسیاری از اپلیکیشن‌های Mac OS پشتیبانیمی‌کرد، اما توسعه دهندگان باید برنامه‌های خود را  به توصیه اپل برای آن «بهینه» می‌کردند، به همین دلیل اپل تصمیم گرفت نسخه آزمایشی رادر بازه ۱۲ ماهه انتشار دهد و در پایان نسخه اصلی را برای فروش گذاشت.

تاریخچه سیستم عامل Mac OS ؛ ۱۲۹ دلار برای نسخه X باید خرج می کردید

این سیستم عامل در ابتدای عرضه، ۱۲۹ دلار قیمت داشت و هنگامی که به بازار عرضه شد اپل بابت بروزرسانی های مک هم پول دریافت میکرد.

باید این نکته را اکنون بگویم که آپدیت‌های مک با گذشت سال‌ها ارزانتر شدند تا اینکه در سال ۲۰۱۳ اپل سرانجام دریافت هزینه را متوقف کرد.

مک او اس ۱۰ در همان آغاز عرضه به مانند عرف سیستم عامل ها دارای مشکلات جدی در پایداری بود و کمپانی اپل باید هر چه سریعتر آن‌ها رابرطرف می‌کرد. اپل تنها شش ماه بعد، Mac OS X 10.1 با اسم رمز Puma را روانه بازار کرد و از آن زمان تاکنون نسخه‌های جدید مک رامبتنی بر همان نسخه ۲۰۰۱ اصلی منتشر کرده است.

تابستان سال ۲۰۱۲ و با رونمایی از نسخه Mountain Lion، کلمه Mac از ابتدای سیستم عامل اپل حذف شد و به OS X تغییر نام داد. ایننسخه طراحی مینیمال داشت و اپل با آن سعی کرد تا از طراحی اسکیومورفیک (شبیه‌سازی المان‌های واقعی در دنیای مجازی) فاصله بگیرد.

Mountain Lion همراه با iOS 7 منتشر شد که به واقع سیستم عاملی بود که ظاهر آیفون هارا پس از ۶ سال دگرگون کرد.

تاریخچه سیستم عامل Mac OS

اپل یک بار دیگر در سال ۲۰۱۳ و با معرفی OS X Mavericks، تغییر بزرگ دیگری در اسم سیستم عامل خود داد. Mavericks ، نخستین نسخه از Mac OS X بود که اسم گربههای وحشی را بهمراه نداشت.

اپل از نام خانواده گربهسانان وحشی (سرده پلنگ‌مانند‌ها شامل ببر، شیر، جگوار، پلنگ و پلنگ برفی) از Mac OS X 10.0 (چیتا) تا ۱۰.۸ (شیر کوهی) استفاده کرده بود.

آخرین تغییر بزرگ در نام‌گذاری سیستم عامل مک ، سال ۲۰۱۶ رخ داد و اپل با حذف X از اسم سیستم عامل خود، macOS 10.12 Sierra را معرفی کرد تا کلمه macOS هماهنگی بیشتری با iOS داشته باشد.تابحال چندین نسخه از macOS از جمله Catalina و Sierra منتشر شده و نسخه فعلی Big Sur (منطقه‌ای کوهستانی در کالیفرنیا) نام گرفته است.

سیستم عامل macOS Big Sur بزرگ‌ترین بروزرسانی ظاهری برای سیستم عامل مک از زمان Mac OS X به حساب می آید و در آن به طور تقریبی تمام المان‌های گرافیکی، از زاویه گوشه پنجره‌ها گرفته تا رنگ‌ها و طراحی آیکن‌های داک، تغییر یافتند. اپل با این نسخه قصد دارد که حس شادابی و نوستالژی را با هم به کاربر القا دهد و این نکته را در داک شفاف‌تر، آیکن‌های تغییریافته و تغییر بزرگ صداها می‌توان دید و شنید.

طراحی بخش Notification Center هم در Big Sur متحول شده و اکنون کاربر دسترسی بهتری به تنظیمات Control Center دارد. این نسخههمچنین بروزرسانی‌ های مهمی برای اپ‌های سافاری، پیام رسان، نقشه و غیره به ارمغان آورد.

سیستم عامل MacOS Monterey اما آخرین سیستم عامل مک های اپل است که به شکل کلی ترکیبی از ویژگی های جدید و رفع باگ های کلی است.بهبود های بزرگ فیس تایم ، تغییر رابط کاربری سافاری ، افزودن ویژگی Focus (حالتی پیشرفته از Do Not Disturb) و همچنین ویژگی بزرگ Universal Control این سیستم عامل را به یکی از بهترین سیستم عامل های تاریخ اپل بدل کرد.

اما هنوز مسیر و راه سیستم عامل های Mac به پایان نرسیده است و تا حدود یک ماه دیگر اپل از سیستم عامل MacOS 13 رونمایی خواهد کرد.سیستم عاملی که تاکنون نامش را نیز نمی دانیم اما انتظار داریم که هرچه بیشتر از پیش با IOS و دیگر سیستم عامل های اکوسیستم اپل هماهنگ باشد.

آخرین محصولاتِ ما انتظارت رو میکشن