رفرش ریت نمایشگر در سالیان اخیر به موضوعی مهم در گوشی‌های هوشمند تبدیل شده است و به همین دلیل در این مقاله نگاهی می‌اندازیم به این موضوع. با آیکلاریفاید همراه شوید.

رفرش ریت نمایشگر چیه اصلا و چه تاثیری روی خرید گوشی داره؟!

رفرش ریت نمایشگر چیست و چگونه عامل مهمی برای خرید یک گوشی است؟

نرخ نوسازی یا همان رفرش ریت ، به تعداد دفعاتی گفته می‌شود که یک نمایشگر در هر ثانیه می‌تواند تصویر خود را تغییر دهد. بنابراین واضح است که هرچه این رقم بالاتر باشد ، تصاویر نرم‌تر و روان‌تر به نظر خواهند رسید. تا سال ۲۰۱۸ ، نرخ نوسازی ۶۰ هرتز استاندارد صنعت گوشی شده بود اما امروزه شاهد پنل‌هایی با نرخ نوسازی ۱۲۰ یا حتی ۱۴۴ هرتزی نیز هستیم. البته در نظر داشته باشید که تصاویر در نرخ ۶۰ هرتز نیز همچنان نرم و روان هستند اما اگر به نمایشگر‌های بهتر کار کرده باشید ، قطعا متوجه این تفاوت شده‌اید.

 

تفاوت رفرش ریت و فریم ریت چیست؟

یکی از اشتباهات رایج کاربران ، قاطی کردن دو مبحث رفرش ریت و فریم ریت است. در قسمت بالا که توضیح رفرش ریت گفته شد اما فریم ریت به معنی تعداد فریم‌هایی است که در هر ثانیه به نمایشگر منتقل می‌شوند. البته که برای ارائه‌ی یک تجربه‌ی نرم و روان ، این دو فاکتور باید به صورت کامل با یکدیگر هماهنگ باشند.

 

رفرش ریت و مصرف باتری

اما شاید این سوال برای شما مطرح شود که چرا برخی از گوشی ها هنوز با نمایشگر ۶۰ هرتز عرضه می‌شوند دلیل این امر چیزی نیست جز مصرف باتری چرا که در نمایشگر های ۱۲۰ هرتز حداقل ۵۰ درصد استفاده بیشتری از باتری را شاهد هستیم دلیل استفاده بیشتر از باتری در نمایشگرهای بهتر پاسخگویی سریع تر و واکنش سریع تر آنها به لمس کاربر است این موضوع باعث می‌شود که استفاده از رم و سی پی یو دستگاه بسیار افزایش یابد

زمانی که نمایشگر روی حالت ۶۰ هرتز است میزان واکنش  گوشی به لمس حدود ۱۶ میلی ثانیه است اما زمانی که نرخ ریفرش به ۱۲۰ افزایش می یابد این مدت مسلماً نصف شده و به ۸ میلی ثانیه کاهش می یابد بنابراین با افزایش چشمگیر مصرف باتری طرف هستیم.

موضوع زمانی جالب تر می شود که بدانید حتی در صورت پایین آوردن روشنایی تصویر نیز مصرف باتری همچنان بالا خواهد ماند به همین دلیل است که در خیلی از گوشی ها روی رزولوشن های بالاتر شاهد آن هستیم که نرخ ریفرش به ۶۰ هرتز محدود شده است

خوشبختانه در چند وقت اخیر ویژگی جدیدی به اسم رفرش متغیر آفریده شده است که استفاده بهینه سر مصرف باتری در آن ممکن شده است در صورت فعال شدن این ویژگی نرخ ریفرش نمایشگر با توجه به محتوای در حال نمایش تغییر پیدا می‌کند به این معنی که اگر در حال تماشای یک تصویر ثابت باشیم نرخ نوسازی به صورت خودکار کاهش پیدا می‌کند تا مصرف باتری حتی تا رقم ۳۰ درصد هم کاهش پیدا بکند

از طرف دیگر هنگام انجام بازی های ویدیویی که به نرخ نوسازی بالا نیاز است تصویر به صورت خودکار نرخ نوسازی خود را افزایش می‌دهد تا به رقم ۱۲۰ برسد این موضوع باعث می‌شود که تمام بازی ها نرم و روان به نظر برسند

اگر گوشی جدید در اختیار دارید نیاز به هیچ تنظیمات خاصی نیست و این موضوع به صورت پیش فرض روی گوشی شما فعال خواهد بود اگر هم می‌خواهید که این ویژگی را به صورت دستی غیر فعال کنید در تنظیمات گوشی خود به دنبال گزینه های Refresh Rate یا Smooth Display باشید و نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز را خاموش کنید.

نکته حائز اهمیت بعدی اما این است که گوشی شما در صورت برخورداری از پنلی که نرخ نوسازی بالاتری دارد باید به CPU بهتری نیز مجهز شده باشد تا تراشه بتواند نمایشگر را پشتیبانی کند در غیر این صورت با تجربه عذاب آوری مواجه خواهید بود.

همچنین اگر نمایشگر شما به نرخ نوسازی متغیر مجهز نبود همواره در نظر داشته باشید که در صورتی که به نرخ نوسازی بالاتر نیاز ندارید به صورت دستی نرخ را به پایین تغییر دهید تا مصرف باتری شما کاهش پیدا کند

در نظر داشته باشید که برخورداری از دو ویژگی نرخ شریف بالا و نرخ نوسازی متغیر برای اجرای هیچ برنامه یا بازی خاصی ضروری نیست بنابراین اگر گوشی شما به این ویژگی ها مجهز نبود هم جای نگرانی نیست چرا که صرفاً یک ویژگی مثبت را از دست داده اید و نه یک ویژگی ضروری !

بنابراین از گوشی خود با نمایشگر ۶۰ هرتز نیز لذت کافی را ببرید و با آن به انجام انواع کاربری های مختلف مانند تماشای فیلم یا گشتن در فضای مجازی بپردازید.

نرخ نمونه برداری لمسی

نرخ نمونه برداری لمسی (Touch Sample Rate) به تعداد دفعات تشخیص لمس کاربر توسط نمایشگر در یک ثانیه گفته می شود این ویژگی نیز با واحد هرتز شناخته شده بنابراین خیلی از اوقات کاربران مفهوم نرخ نوسازی را با نرخ نمونه برداری لمسی اشتباه می‌گیرند.

نمونه‌برداری لمسی در هنگام بازی کردن بسیار اهمیت زیادی پیدا می‌کند. کاربرد آن به این صورت است که هنگامی که یک قسمت صفحه را لمس می کنید یا یک دکمه لمسی را فشار می دهید همان لحظه باید نمایشگر بتواند که لمس شما را تشخیص دهد. وگرنه شلیک شما (به فرض در بازی‌های شوتر) به موقع به CPU ارسال نشده و در نهایت شما با شلیک شما با تاخیر انجام می‌شود و شما بازنده‌ی بازی می‌شود.

در نهایت می توان گفت که یک گوشی خوب باید علاوه بر نرخ نوسازی بالا نرخ نمونه برداری لمسی بالایی نیز داشته باشد. رقم مناسب برای نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز و رقم مناسب برای نرخ نمونه برداری لمسی نیز ۲۴۰ هرتز است. هرچند همانطور که بالاتر نیز اشاره شد نبود این ویژگی‌ها در گوشی‌ها نیز مشکلی را برای کاربران ایجاد نمی‌کنند اما مسلما بودن آن‌ها ، مزید بر ارزش گوشی شما خواهد بود.

بیشتر بخوانید: